Skolböcker används för undervisning i grund- och gymnasieskolan.
Med skolböcker avses de läromedel som helt eller huvudsakligen används för undervisning av barn och ungdomar i skolformerna:
Läs om skolformer på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.. Målgruppen kan framgå av publikationen eller på utgivarens webbplats. Publikationer som är avsedda för självstudium, vuxenundervisning (till exempel Komvux, Sfi) eller akademiska studier definieras inte som skolböcker. Publikationer med flera målgrupper (till exempel högstadiet, gymnasiet och Komvux) behandlas som skolböcker om någon av målgrupperna är förskoleklass, grundskola eller gymnasieskola.
Till skolböckerna hör:
Det finns en del renodlade läromedelsförlag, vars hela utgivning utgörs av skolböcker. Andra förlag har en blandad utgivning av skolböcker och annan litteratur. Privatpersoner och institutioner kan också ge ut skolböcker.
Det kan ibland vara svårt att avgöra om det är ett läromedel eller inte. För en lärobok är det oftast tydligt angivet i publikationen att den är ett läromedel, eller att den vänder sig till elever i årskurserna x,y,z osv. I knepiga fall kan du få vägledning av ifall förlaget är ett läromedelsförlag eller inte. Är du tveksam bör du låta bli att kalla det läromedel.
Här listas egenskaper som särskilt bör uppmärksammas vid katalogisering av skolböcker.
Det viktigaste vid katalogisering av skolböcker är att ange målgrupp. Det görs på två sätt:
1. Målgrupp: Länka till entiteten "Barn (ca 10-12 år / Läromedel) - Kod: c".
Det är normalvärdet för alla skolböcker, oavsett nivå.
2. Målgruppsanmärkning: Gör en mer detaljerad målgruppsanmärkning, under Instans. Anmärkningen utgår ofta från publikationens egen formulering:
Läs mer om Målgrupp.
Läroböcker i främmande språk till och med gymnasienivå beskrivs utifrån det språk de lär ut. En engelsk skolgrammatik länkas till språket engelska även om den instruerande texten är på svenska.
Ämne: Ange ämnesord. Läs om Ämnesord och genre/form.
För praktiska anvisningar se även Ämnesord i Libris i hjälptexten i Libris katalogisering. Länk till annan webbplats.
Genre/form: Länka till genre/formtermen Läromedel - saogf.
DDK-klassifikation: Se DDK-praxis - Läromedel för anvisningar och lathund med färdigbyggda klassifikationskoder.
SAB-klassifikation: Skolböcker klassificeras på ämnet, utan tillägget ,u, till exempel Fc för skolböcker i svenska. Det gäller även bredvidläsningsböcker.
Läs om Bredvidläsningsböcker nedan.
Den flerpostmetodik som rekommenderats i Libris 2002-2008 används fortfarande för skolböcker. Ange titel, delbeteckning och deltitel (motsvarande MARC21 245 #a. #n, #p). För beskrivning av formatet i Libris katalogisering, se Titlar på delar, sektioner eller supplement.
Bredvidläsningsböcker avsedda för skolbruk definieras som skolböcker, inte som skönlitteratur. Följ alltså anvisningarna för skolböcker vid katalogisering.
Målgrupp: Länka till entiteten "Barn (ca 10-12 år / Läromedel) - Kod: c".
Litterär genre (under Genre/form): Länka till entiteten "Ej skönlitterärt verk" (MARC21: fält 008, kod: 0).
Klassificera på det ämne de utgör bredvidläsning i. Bredvidläsningsböcker i svenska och andra språk klassificeras på det språk de är bredvidläsning i. Det gäller även om texten är översatt.
Det kan ibland vara svårt att avgöra om publikationen är en skolbok eller en barnbok. Följande faktorer kan indikera att publikationen är en bredvidläsningsbok avsedd för skolbruk:
Kontrollera förlagets webbplats om du är tveksam om boken är avsedd att användas i skolan eller ej.
Senast uppdaterad
Relaterad information
Tillgänglighet
Kontakta oss
Har du frågor om katalogisering och metadata?
Kontakta katalogsupport@kb.se
Har du synpunkter på Metadatabyrån?
Kontakta
metadatabyran@kb.se
KUNGLIGA BIBLIOTEKET
Webbplatsen Metadatabyrån använder kakor (cookies).