Här hittar du nyheter inom metadata och katalogisering.
Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur GDPR fungerar och hur KB hanterar dina uppgifter vid användning av kb.se. Länk till annan webbplats.
När du anmäler din e-postadress för prenumeration får du ett meddelande till din e-post. I meddelandet finns en länk som du kan klicka på för att lämna samtycke. När du har klickat på länken är det klart.
Nu finns Librisguiden – ett utbildningsmaterial som är ett komplement till grundkursen i Libriskatalogisering.
Med anledning av den nya versionen av Libris 1.30 har vi uppdaterat berörda anvisningar i Metadatabyrån. Förändringarna är en del av förberedelserna inför verk som länkbara entiteter i Libris.
KB arbetar för att öka det maskinella inflödet av metadata som element från andra källor, t.ex. från förlag, distributörer, och andra metadataproducenter. Syftet är att effektivisera beskrivningsarbetet genom automatisering och ökad återanvändning av metadata. Detta är ett fortgående arbete, nya datakällor ansluts och metadataflöden utökas konti...
I nästa version av Libris kommer du att behöva ange föredragna titlar för verk på ett delvis nytt sätt. Förändringen är ett steg på vägen till att kunna beskriva verk som länkbara entiteter. I testmiljön kan du redan nu se hur detta fungerar.
Från och med Libris 1.29 har egenskaperna Version och marc:version fått nya benämningar. Det finns också ny praxis för filmversioner.
I samband med releasen av Libris 1.29 lanseras funktionen automatiserad romanisering. Alla anvisningar om mångspråk i Metadatabyrån har därmed uppdaterats.
Vi har kompletterat Metadatabyråns FAQ med fler frågor och svar. Läs om Primär medverkan, dubbletter, ISBN som redan använts med mera.
Nu finns anvisningar för hur du gör med upplageuppgifter, tryckuppgifter och saknad utgivningstid i utländska poster.
Idag släpps en ny funktion för automatiserad romanisering av andra teckenuppsättningar för test. Hjälp oss att testa den i testmiljön för Libris katalogisering !
KB och många andra Librisbibliotek bytte klassifikationssystem från SAB till DDK 2011. Det firade vi 10 november 2022. Nu kan du ta del av presentationerna från konferensen.
Nu ändras Librispraxis för hantering av ISBN vid postimport från andra källor.
De tidigare problemen med att komma åt RDA Toolkit är nu åtgärdade.
Nu finns presentationen från den digitala frågestunden om katalogisering i Libris 29 november.
Varför klassificerar vi? Behövs klassifikation om vi inte använder den för hylluppställning? Arbetsgruppen för Dewey har diskuterat detta och kommit fram till ett antal goda skäl för att använda klassifikation.
Den 17 november är det dags för webbinariet RDA in Europe 2022. Det är online och det är gratis att delta, men du måste anmäla dig.
Välkommen att delta i höstens andra digitala frågestund om katalogisering i Libris! Den vänder sig till dig som är aktiv Libriskatalogisatör.
Torsdag 10 november firas Dewey 10 år i Sverige i hörsalen på Kungliga biblioteket i Stockholm.
Nu finns presentationen från den digitala frågestunden om katalogisering i Libris 19 september.
I samband med publicering av det nya ämnesordssystemet Queerlit i Libris har vi förtydligat anvisningarna om allmän ämnesordsindexering i Libris.
Vi har utökat Specialanvisningar med ett arbetsflöde för mångspråk.
Nu finns ett arbetsflöde för ljudböcker. Med ljudböcker menas här inlästa böcker, tillgängliga på fysisk bärare (CD eller MP3-CD), eller som strömmade filer.
Har du koll på viktiga instruktioner och katalogregler? Vi listar 12 vanliga katalogiseringsmisstag - vilka gör du? Testa dig och se om du hänger med!
Instruktionsfilmerna Skapa agent - person och Skapa agent - organisation finns nu tillgängliga i nyinspelade versioner.
Nu finns ett arbetsflöde för affischer.
Många har tyckt att det är svårt att förstå hur man ska ange målgrupp i Libris katalogisering. Nu har vi förtydligat anvisningarna. Praxis har inte ändrats.
Anvisningarna för flerbandsverk har uppdaterats och informationen som gäller konverterade flerbandsverk med huvudpost och delposter har flyttats till en egen undersida.
Nu finns anvisningar på plats för Bestånd i Libris.
Vi har publicerat en FAQ med frågor och svar som vi ofta får. Du hittar vår FAQ i vänstermenyn.
Fler filmade presentationer om deweyklassifikation finns nu.
På grund av servermigrering så är det just nu problem med att logga in i RDA Toolkit. För att lösa problemet har American Library Association gjort en förändring i hur IP-autentiseringen fungerar. Det innebär att du inte längre blir automatiskt inloggad via IP-adress.
I samband med releasen av Libris version 1.24 har funktionen Skapa digital reproduktion i Libris ändrats. Anvisningarna i Metadatabyrån har uppdaterats enligt releasen.
På KB pågår just nu ett inventeringsprojekt i vilket vi går igenom ett stort antal tryckta pliktlevererade titlar. Som en del av projektet kommer vi att automatiskt generera beståndsposter för KB (sigel S i Libris) då sådana inte redan finns. Eftersom beståndsposterna inte skapats manuellt har den bibliografiska posten inte granskats av KB. Post...
Från och med den 1 november finns en ny deldatabas i Libris för digitaliserat svenskt tryck.
Nu kan du prenumerera på nyheter från Metadatabyrån.
Nu finns arbetsflöden för e-resurser i Metadatabyrån.
Nu ändras Librispraxis för film med språkval när huvudtiteln förekommer i manifestationen på mer än ett språk eller i mer än en skriftart enligt RDA 2.3.2.4
Nu finns arbetsflödena för film och datorspel.
KB har i samarbete med BTJ tagit fram anvisningar för hur man ska skriva in SAB-koder i Libris.
I DDK –praxis för Barn- och ungdomslitteratur finns uppdaterad information om Pekböcker och bilderböcker med lite text.
Nu finns arbetsflödet för bidrag
Anvisningarna för beskrivning av faksimil har förenklats i enlighet med RDA.
De befintliga anvisningarna om Omarbetning för barn, av ursprungligt verk för vuxna, har kompletterats med en ny text om undantag från grundprincipen.
Anvisningarna för romanisering av kyrillisk skrift har ändrats något.
Bibliografikod i Libris finns nu som länkade entiteter.
Nu finns sidan Lathundar för agenter, för agenttyperna person och organisation.
En exempelsamling för skönlitterära flerbandsverk/författarserier har tagits fram.
Anvisningarna för Titlar på delar, sektioner eller supplement har utökats.
Genre/formtermen Biografi och ämnesordet Biografi har fått pluralformen Biografier.
Anvisningarna för tidsangivelser för agenter har ändrats.
Metadatabyrån har fått ett nytt utseende. Vi har förnyat typsnitt, färger, meny och innehållsförteckningar.
Den 15 december övergår betaversionen av nya RDA Toolkit till att bli officiella RDA.
Nu har vi lanserat Metadatabyrån. Från och med 2020-11-10 ersätter Metadatabyrån de tidigare webbplatserna Katalogisatörens verktygslåda och Anvisningar för katalogisering (RDA).
Metadatabyrån är under utveckling men redan nu kan du titta in och tycka till om vår betaversion! Under hösten fortsätter vi att fylla på med material. Texterna kommer att publiceras löpande.
Vi börjar nu publicera de första texterna i Metadatabyrån.
KUNGLIGA BIBLIOTEKET