Auktoritetsarbete och agenter syftar till att användare ska kunna söka på namnformer på ett enhetligt sätt. När en författare byter namn eller publicerar sig under pseudonym ska användaren kunna hitta rätt från olika sökingångar. Samma sak gäller när en organisation byter namn eller har varierande namnformer.
Kontakt: auktoritetsgruppen@kb.se
Med auktoritetsarbete menas att skapa agenter som länkade entiteter, att välja föredraget namn och att konstruera sökingångar för agenter. En viktig del av arbetet är att söka efter och kontrollera om en befintlig namnform redan finns som länkbar entitet och i så fall länka till den.
Agenter definieras som:
Definitionen följer RDA (Resource Description and Access, på svenska Resursbeskrivning och åtkomst), RDA 8.1 Länk till annan webbplats.. Fullständiga anvisningar finns i RDA Toolkit
Länk till annan webbplats..
Kärnelement och obligatoriska element för agenter enligt RDA finns listade under generella RDA-anvisningar.
Regelverket som styr auktoritetsarbete och agenter i Libris är RDA. Majoriteten av den terminologi som används i Metadatabyrån är hämtad från RDA. Det finns också viss terminologi hämtad från de äldre katalogiseringsreglerna KRS/AACR2 samt från formatet MARC21. I Libris katalogisering används ett Bibframe-baserat format som till viss del har terminologi som skiljer sig från RDA och som används framförallt i Metadatabyråns exempel.
Relaterad information
Tillgänglighet
Kontakta oss
Har du frågor om katalogisering och metadata?
Kontakta katalogsupport@kb.se
Har du synpunkter på Metadatabyrån?
Kontakta
metadatabyran@kb.se
KUNGLIGA BIBLIOTEKET
Webbplatsen Metadatabyrån använder kakor (cookies).