Varje beskrivning i Libris katalogisering innehåller ett avsnitt med Adminmetadata, det vill säga administrativ metadata om beskrivningen. Exempel på egenskaper under Adminmetadata är beskrivningens ID, när och av vem den är skapad och dess status.
En konsulterad källa är en resurs som använts för att bestämma namn, titel eller andra identifierande attribut för en person eller annan entitet (RDA 8.12 Länk till annan webbplats.).
I Libris är det obligatoriskt att ange konsulterad källa för föredraget namn och för relationer mellan personer, släkter och organisationer. Observera att förkortningen t.p., isbd-interpunktion och parenteser som inte behövs för förståelse eller läsbarhet inte behöver anges.
På sidan Referenslitteratur och källor vid auktoritetsarbete finns uppgifter om och länkar till användbara kompletterande källor vid auktoritetsarbete.
Ange de källor som du använt för att bestämma ett föredraget namn följt av kort information om uppgiften. Precisera var i källan du hämtat uppgiften när du använt ett uppslagsverk eller liknande som källa.
Det är önskvärt, men inte obligatoriskt att även ange källa för övriga element som är en del av den auktoriserade namnformen samt för variantnamn. Ange de källor som du använt för att bestämma relationen mellan personer, familjer eller släkter och organisationer eller jurisdiktioner, följt av en kort redovisning av informationen. Det är obligatoriskt i Libris. (RDA 29.6.1.3 Länk till annan webbplats.).
Den resurs som ger anledning till auktoriseringen är en obligatorisk källa när du skapar en agent. Utöver denna kan du ange kompletterande källor ur vilka du hämtat uppgifter. Det kan till exempel röra sig om uppslagsverk, matriklar, databaser eller webbplatser. Undvik att förkorta källorna.
Libris
MARC21
Resurs där Primär medverkan ger anledning till auktoriseringen:
Resurs där Medverkan ger anledning till auktoriseringen:
Resursen som ger anledning till auktoriseringen som källa:
Arkivmaterial eller samlingar som källa:
Uppslagsverk som källa:
Webbresurser som källa:
Personlig kontakt som källa:
Fiktiv gestalt:
VIAF (Virtual International Authority File) Länk till annan webbplats. är en gemensam databas där auktoritetsdata från ett antal nationalbibliotek över hela världen (bland andra LC, BnF och Deutsche Nationalbibliothek) kan samsökas. I databasen länkas filerna från de olika länderna samman. De bibliografiska beskrivningarna som är knutna till respektive lands auktoritetsfil finns också med, vilket gör VIAF till en mycket säker källa när det gäller personnamn.
För auktoritetsarbetet i Libris gäller: Använd VIAF som första källa för utländska personer verksamma efter år 1400 (och som inte har vedertagen svensk namnform) från alla länder som deltar i samarbetet i VIAF.
Följ den nationella formen i VIAF, dvs. använd exempelvis Australiens nationalbiblioteks namnform i VIAF för personer från Australien:
För utländska personer verksamma efter år 1400 (och som inte har vedertagen svensk form) från övriga länder ska du i första hand hämta namnformen från respektive nationalbibliotek eller konstruera namnformen med hjälp av IFLA:s Names of persons. Är namnformen svår att belägga eller konstruera kan du söka personen i VIAF och hämta namnformen därifrån. Använd då i första hand LC:s form om namnformerna skiljer sig åt mellan VIAF-länderna.
Specificera vilket lands eller biblioteks katalog som man har följt:
Kom ihåg att vissa namn har en vedertagen svensk form. Det gäller till exempel helgon, kungligheter, påvar, biskopar etc., klassiska grekiska, romerska och bysantinska personer.
För utländska personer verksamma före år 1400 gäller i princip följande prioriteringsordning av källorna:
1. Svensk vedertagen form (NE etc.)
2. Nationell form (VIAF, respektive nationalbibliotek)
3. LC i VIAF
Vid ändring av den auktoriserade namnformen, dvs. ändring av egenskaperna Efternamn och Förnamn eller Namn, ska den nya källan dokumenteras. Upprepa egenskapen Konsulterad källa och ange källa för det nya namnet. Kopiera den nödvändiga informationen från Upphovsuppgift i den bibliografiska beskrivningen. Lägg också till utgivningsår för lättare identifiering. Årtalet ska föregås av ett kommatecken. Se även exempel vid Namnbyte för personer och Namnbyte för organisationer.
Källor som kontrollerats men inte innehöll någon användbar information kan anges i Källa vid icke belagd uppgift. Denna information gör att andra katalogisatörer inte behöver upprepa sökningen i samma källor.
I RDA 8.12.1.3 Länk till annan webbplats. föreslås en något annorlunda lösning, nämligen att notera källan som vanligt och lägga till ”(ingen information funnen)". Den konstruktionen tillämpas inte i Libris.
Libris
MARC21
Interna anmärkningar, dvs. information eller nyttiga upplysningar som är tänkt för kollegor inom Libriskollektivet. Det är önskvärt att alla nyskapade agenter kompletteras med datum/sigel/signatur. I övrigt kan det vara t.ex. uppgifter som rör ändring av den auktoriserade namnformen. Motivera gärna ändringen och komplettera alltid med datum, sigel/signatur.
Libris
MARC21
Katalogisatörens anmärkning: 2020-03-12 S/abc
Katalogisatörens anmärkning: Författaren vill inte ha sitt födelseår kopplat till den auktoriserade namnformen. Enligt e-post 2017-05-12, S/def
Katalogisatörens anmärkning: Uppdaterad med verksamhetens sluttid samt beskrivning. 2020-02-20 S/ghi
Unikt alfanumeriskt ID i Libris, minimum 14 tecken, maximum 17 tecken. ID:t automatgenereras och kan inte skapas eller ändras manuellt. ID:n skapade före övergången till nya Libris innehåller endast siffror. Om Libris-URI Länk till annan webbplats.
Libris
MARC21
Kopplat till den sigel som är inloggad. Går inte att redigera.
Libris
MARC21
I Libris är rda förvalt. Ändra vid behov.
Libris
MARC21
I Libris är svenska förvalt och ska inte ändras för agenter som länkbara entiteter upprättade i Libris.
Libris
MARC21
Senast uppdaterad
Relaterad information
Tillgänglighet
Kontakta oss
Har du frågor om katalogisering och metadata?
Kontakta katalogsupport@kb.se
Har du synpunkter på Metadatabyrån?
Kontakta
metadatabyran@kb.se
KUNGLIGA BIBLIOTEKET
Webbplatsen Metadatabyrån använder kakor (cookies).