Särskiljande tillägg för personer
Namnformer ska vara unika. När du bestämmer namnform för personen använder du det föredragna namnet som grund. Gör särskiljande tillägg till namnet enligt instruktionerna i RDA 9.19.1.2-9.19.1.6.
Obligatoriska tillägg (om det är tillgängligt och tillämpligt) är födelse och/eller dödstid samt titel eller övrig beteckning för personen.
Vid behov upprättar du en agent som länkbar entitet (eller ändrar i eller kompletterar en befintlig agent).
Titel eller övrig beteckning förknippad med personen
Personens titel är kärnelement för kungliga titlar, adelstitlar, titlar som anger kyrklig rang och religiösa titlar. Alla andra titlar är kärnelement om de behövs för att skilja en person från en annan person med samma namn.
Övrig beteckning förknippad med personen är kärnelement för kristna helgon, andar, personer nämnda i religionsurkunder eller i en apokryfisk bok, fiktiva och legendariska gestalter och icke-mänskliga entiteter. Alla andra beteckningar är kärnelement om de behövs för att skilja en person från en annan person med samma namn.
Följande titlar och övriga beteckningar ska alltid läggas till när det är tillämpligt:
- Kunglig titel (RDA 9.19.1.2.1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och RDA 9.4.1.4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) Se rubriken Kungligheter på den här sidan.
- Adelstitel (RDA 9.19.1.2.2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och RDA 9.4.1.5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)
- Religiös titel (RDA 9.19.1.2.3 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och RDA 9.4.1.6 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., RDA 9.4.1.7 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) Se rubriken Påvar, biskopar och andra personer med religiösa yrken på den här sidan.
- Övriga termer för grad, titulatur (RDA 9:4:1:9 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)
- Termen ”helgon” (RDA 9.19.1.2.4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och RDA 9.6.1.4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) Se rubriken Helgon på den här sidan.
- Termen ”ande” (RDA 9.19.1.2.5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och RDA 9.6.1.5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) Se rubriken Ande på den här sidan.
- Annan beteckning förknippad med personen i följande fall (Librispraxis är att tillämpa det valfria alternativet i RDA 9.19.1.2.6 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:
- en term för en person namngiven i religiösa urkunder eller en apokryfisk bok, se även RDA 9.6.1.6 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- termen ”fiktiv gestalt”, ”legendarisk gestalt”, eller en annan passande beteckning, se även RDA 9.6.1.7 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Se rubriken Fiktiva gestalter på den här sidan.
- en term för typ, art eller sort för en icke-mänsklig entitet, se även RDA 9.6.1.8 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - För personer vars namn består av en fras som inte talar om vad personen är/gör:
yrke eller sysselsättning (RDA 9.19.1.1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och RDA 9.16 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Librispraxis: Lägg termen ”ande”, andra beteckningar samt yrke eller sysselsättning inom parentes. Hämta gärna termen för titel eller yrke från en kontrollerad vokabulär, t.ex. Svenska ämnesord. Inom egenskaperna Annan beteckning och Har yrke eller sysselsättning är det möjligt att länka till Svenska ämnesord.
För exempel, se under respektive titel eller beteckning nedan.
Kungligheter
Kunglig titel är ett kärnelement (RDA 9.4.1.4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) för:
- Personen med den högsta kungliga statusen i ett land etc.
- Makar till kungliga personer
- Barn och barnbarn till kungliga personer.
Ange namn på kungligheter genom att tillämpa de allmänna riktlinjerna för namn som varken innehåller släktnamn eller adelstitel och inordna namnet på förnamn (RDA 9.2.2.18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och RDA 9.2.2.20 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
Avlidna utländska kungligheters namn ändrades tidigare till att stavats med viss försvenskning, exempelvis Ludvig XIV (inte Louis XIV), Viktor Emanuel (inte Vittorio Emanuele) och Elisabet I. Sentida eller nu levande kungligheter i utlandet får dock behålla sin stavning, exempelvis drottning Elizabeth II, kung Juan Carlos och drottning Margrethe.
Ange ordningstal för kungligheter med romerska siffror (RDA 9.2.2.18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
Ange kunglighetens titel och namnet på den stat eller det folk som vederbörande regerar eller regerat över. Ange dessa på svenska om det finns en lämplig svensk motsvarighet.
Lägg inte till ordet ”helgon” för kungligheter (RDA 9.19.1.2.4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Läs mer om kungliga titlar i RDA 9.19.1.2.1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
När du skapar en agent som länkbar entitet, hänvisa till den namnform LC respektive aktuell utländsk nationalbibliografi använder (sök till exempel i VIAF). Läs mer i Variantnamn för personer (se-hänvisningar) och Källa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Avlidna kungligheter
Levande kungligheter
Make/maka till kunglig person
Librispraxis: Lägg inte till "maka till"/"make till" efter namnet (dvs. tillämpa inte RDA 9.4.1.4.2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
Påvar, biskopar och andra religiösa yrken
Anvisningarna i detta stycke gäller påvar, motpåvar, biskopar, kardinaler, ärkebiskopar, metropoliter, abbottar, abbedissor och andra personer med religiösa yrken som inordnas på förnamn.
För påvars namn används vedertagen svensk form. Ange ordningstal för påvar med romerska siffror (RDA 9.2.2.18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
Religiös titel är kärnelement för påvar, biskopar etc. och andra personer med religiösa yrken (RDA 9.4.1.6-9.4.1.8 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Titeln skrivs på svenska i de fall då personen har en svensk titel i svenska referenskällor. Läs mer under rubriken Titel eller övrig beteckning förknippad med personen på sidan.
Läs mer om religiösa titlar i RDA 9.19.1.2.3 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Läs även om påvar och andra religiösa ämbetsmän som publicerar sig som innehavare av ett ämbete och inordnas under institutionen de företräder, se Regeringstjänstemän och religiösa ämbetsmän.
När du skapar en agent som länkbar entitet, hänvisa till den namnform LC respektive aktuell utländsk nationalbibliografi använder (sök till exempel i VIAF). Läs mer i Variantnamn för personen (se-hänvisningar) och Källa.
Övriga termer för grad, titulatur
Lägg till en term som anger grad eller titulatur för en person om termen förekommer tillsammans med namnet, om det behövs för att skilja en namnform från en annan (RDA 9.19.1.7 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., RDA 9.4.1.9 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Till denna typ av termer hör akademiska titlar (till exempel professor, Ph. D.), kyrkliga ämbeten, militära tjänstegrader (till exempel kapten) och hederstitlar (till exempel Sir, Lady). Översätt inte termer som anger grad eller titulatur.
Gör detta tillägg när personens födelsetid eller dödstid inte är tillgängligt.
Librispraxis: Termer för grad, titulatur anges i den bestämda namnformen i egenskapen Titel eller övrig beteckning. Det är önskvärt (men inte obligatoriskt) att även ange motsvarande tillägg i egenskapen Andra attribut för person- och organisationsnamn. Länka till term från Svenska ämnesord. Ange termen som lokal entitet om det saknas term som länkbar entitet.
Helgon
Helgon är kanoniserade (helgonförklarade) personer. För helgon används vedertagen svensk namnform.
Ange termen ”helgon”, se RDA 9.6.1.4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., om inte den bestämda namnformen representerar en påve eller en kejsare, kejsarinna, kung eller drottning.
När du skapar en agent som länkbar entitet, hänvisa till den namnform LC respektive aktuell utländsk nationalbibliografi använder (sök till exempel i VIAF). Läs mer i Variantnamn för personen (se-hänvisningar) och Källa.
Ande
Andar behandlas som personer enligt RDA. Det är obligatoriskt att lägga till termen ”ande” för denna typ av personer. Skriv termen på svenska och lägg inom parentes.
Läs mer i Titel eller övrig beteckning förknippad med personen på sidan.
Fiktiva gestalter
Fiktiva gestalter behandlas som personer enligt RDA. Det är obligatoriskt att lägga till termen ”fiktiv gestalt” för denna typ av personer. Skriv termen på svenska och lägg inom parentes.
Läs mer i Titel eller övrig beteckning förknippad med personen på sidan.
Icke-mänskliga entiteter
Verkliga icke-mänskliga entiteter behandlas som personer enligt RDA. Det kan gälla djur eller andra icke-mänskliga entiteter som ämne eller upphov, exempelvis djurskådespelare. OBS! Ej att förväxla med fiktiva gestalter.
Det är obligatoriskt att lägga till term för för typ, art eller sort för en icke-mänsklig entitet. Skriv termen på svenska och lägg inom parentes i egenskapen Titel eller övrig beteckning. Ange vad entiteten är eller sysselsätter sig som inom Har yrke eller sysselsättning.
Övriga särskiljande tillägg för personer
Fastställda namnformer ska vara unika. Om inte Födelse- och/eller dödstid är tillgängligt eller tillräckligt för att särskilja namnformen och Titel eller övrig beteckning förknippad med personen inte är möjligt att tillämpa, kan ett av följande tillägg användas för att särskilja namnformer för personer:
- Fullständig namnform
- Verksamhetstid för personen
- Yrke eller sysselsättning
- Övrig beteckning
Librispraxis: Om inget passande tillägg finns, använd samma namnform för flera personer med samma namn. Upprätta inte någon agent som länkbar entitet i sådana fall.
Fullständig namnform
Fullständig namnform är kärnelement om det är nödvändigt för att skilja en person från en annan person med samma namn.
Lägg till en fullständig namnform när födelsetid eller dödstid inte är tillgängligt, eller inte räcker till, för att skilja en person från en annan person med samma namn (se RDA 9.19.1.4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
För svenska personer används fullständig namnform enbart som särskiljande tillägg, dvs. när det finns flera personer med samma namn och levnadstid saknas eller är densamma.
Exempel 1:
Efternamn: Hunter
Förnamn: Milton R.
Fullständigare namnform: (Milton Reed)
Fullständigare namnform - Personnamn: Milton Reed
Om det finns flera personer med samma föredragna namn och födelse- och/eller dödstid, kan fullständig namnform användas för att särskilja personerna:
Exempel 2:
Efternamn: Smith
Förnamn: A. D.
Födelsetid och/eller dödstid: 1950-
Fullständigare namnform: (Adam David)
Fullständigare namnform - Personnamn: Adam David
Variant / Person / Efternamn: Smith / Förnamn: Adam David / Födelsetid och/eller dödstid: 1950-
Exempel 3:
Efternamn: Smith
Förnamn: A. D.
Födelsetid och/eller dödstid: 1950-
Fullständigare namnform: (Arnold Daniel)
Fullständigare namnform - Personnamn: Arnold Daniel
Variant / Person / Efternamn: Smith / Förnamn: Arnold Daniel / Födelsetid och/eller dödstid: 1950-
Observera att LC ibland använder fullständig namnform för angloamerikanska personer även om det inte finns behov av särskiljning. Följ LC:s val av namnform för dessa personer:
Exempel 4:
Efternamn: Eliot
Förnamn: T. S.
Födelsetid och/eller dödstid: 1888-1965
Fullständigare namnform: (Thomas Stearns)
Fullständigare namnform - Personnamn: Thomas Stearns
Variant / Person / Efternamn: Eliot / Förnamn: Thomas Stearns / Födelsetid och/eller dödstid: 1888-1965
Verksamhetstid för personen
(RDA 9.3.4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)
Lägg till verksamhetstid för en person om det behövs för att skilja en namnform från en annan (RDA 9.19.1.5 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Gör detta tillägg när en persons födelsetid eller dödstid inte är tillgängligt.
För anvisningar om hur du anger tid i den kristna kalendern, se Tid före och efter Kristi födelse
Tidsuppgifter anges enligt standarden ISO 8601. För beskrivning, formatering av uppgifter och exempel på både säkra och osäkra tidsuppgifter, se sidan Födelsetid och/eller dödstid.
Yrke eller sysselsättning
(RDA 9.16 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
Yrke eller sysselsättning är kärnelement för personer vars namn består av en fras som inte talar om vad personen är eller gör eller om det är nödvändigt för att skilja en person från en annan person med samma namn.
Lägg till yrke eller sysselsättning för en person om det behövs för att skilja en namnform från en annan när personens födelsetid eller dödstid inte är tillgänglig (RDA 9.19.1.6 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).
Ord eller fraser som beskriver en persons yrke eller sysselsättning kan till exempel vara poet, amatörarkeolog, läkare. De behöver inte ha med yrkesutövning att göra. Jämför även med personens verksamhetsområde.
Librispraxis: Skriv termen på svenska och lägg inom parentes i egenskapen Titel eller övrig beteckning. Hämta i första hand termen från en kontrollerad vokabulär som Svenska ämnesord. Ange endast huvudordet för yrket och inte eventuella adjektivkonstruktioner (välj t.ex. Författare, inte Franska författare, välj Regissörer, inte Kvinnliga regissörer). I egenskapen Har yrke eller sysselsättning är det möjligt att länka till Svenska ämnesord.
Om den eftersökta termen saknas i Svenska ämnesord, kan du lämna förslag på ämnesord eller genre/formtermer som saknas i Svenska ämnesord på sidan Föreslå en ny term.
Övrig beteckning
(RDA 9.6.1.9) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Övrig beteckning förknippad med person är kärnelement om det är nödvändigt för att skilja en person från en annan person med samma namn.
Lägg till lämplig övrig beteckning om det behövs för att skilja en namnform från en annan (RDA 9.19.1.8 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Övrig beteckning är ett brett element som är avsett att användas när agenter annars inte kan göras unika. Nästan vilken beteckning som helst kan läggas till. Gör tillägget på svenska.
Gör detta tillägg när personens födelsetid eller dödstid inte är tillgängligt och när det inte finns någon annan beteckning som passar personen.
Ange term för övrig beteckning i egenskapen Titel eller övrig beteckning. Det är önskvärt (men inte obligatoriskt) att även ange motsvarande tillägg i egenskapen Andra attribut för person- och organisationsnamn.
Librispraxis: Länka till term från Svenska ämnesord (om möjligt). Ange term som lokal entitet om det saknas term som länkbar entitet.
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-08-28
- Publicerad:
- 2023-11-15