AI som skapare
Det ges ut allt mer material där en AI-tjänst använts i någon utsträckning vid skapandet av ett verk.
Här hittar du nyheter inom metadata och katalogisering.
Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur GDPR fungerar och hur KB hanterar dina uppgifter vid användning av kb.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När du anmäler din e-postadress för prenumeration får du ett meddelande till din e-post. I meddelandet finns en länk som du kan klicka på för att lämna samtycke. När du har klickat på länken är det klart.
Visar 10 av 28 nyheter
Det ges ut allt mer material där en AI-tjänst använts i någon utsträckning vid skapandet av ett verk.
Från och med releasen av Libris version 1.38 finns en länkbar entitet för katalogiseringsreglerna RDA. Det innebär att du nu ska länka till RDA från egenskapen Katalogiseringsregler i Adminmetadata.
Under en testperiod 20/2-18/3 har vi tillgång till fler sökordsförslag i Metadatabyrån. De nya sökordsförslagen är AI-genererade.
I samband med en ny lösning för hanteringen av de omslagsbilder som ska visas upp i Libris nya söktjänst tillkom egenskapen Bild i vissa instanser i Libris katalogisering. Den är nu borttagen.
Till dig som älskar katalogisering och att läsa om äldretryckets spännande värld: här kommer ett lästips. På Kungliga bibliotekets samlingsblogg finns ett intressant inlägg om katalogisering av äldre samlingar. Fördjupa dig i arksignering, kedjelinjer, bindtråd och formatbeteckningar och läs om ett aktuellt projekt.
Tänk på att skicka ändringsmeddelande innan du flyttar bestånd och raderar dubbletter.
Anvisningarna om Seriemedlemskap har ändrats. Du hittar nu samlade anvisningar om Serieuppgift och Relation mellan del och serie. Praxis har också blivit mer enhetlig i olika fall.
Nu finns det en ordlista i Metadatabyrån. Vi har listat några av de vanligaste orden och förkortningarna och ger förklaringar.
Nu finns nya frågor och svar i vår FAQ. Läs bland annat om hur du ska göra med skapare av bidrag i samlingsverk, om när du behöver ändra katalogiseringsspråk i importerade poster och om varför det ofta finns många ämnesord i länkade verk.
Nej. Det ställer till problem för andra bibliotek som har bestånd på den preliminära posten. Komplettera och uppgradera i stället den befintliga posten, gärna med funktionen Berika från post.