Vad är RDA?
RDA (Resource Description & Access) är den internationella katalogiseringsstandard som vi använder när vi beskriver resurser i Libris.
RDA (Resource Description & Access) är en internationell metadatastandard utformad för biblioteks- och kulturarvsresurser i både traditionella kataloger och länkade data-miljöer. Standarden utvecklas och underhålls av RSC (RDA Steering Committee).
RDA bygger på ett teoretiskt ramverk och innehåller en uppsättning element för beskrivning av entiteter och relationer, samt riktlinjer för hur dessa ska anges.
RDA Toolkit
RDA finns samlat i onlineverktyget RDA Toolkit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som finns i två versioner, Official Toolkit och Original Toolkit.
Official Toolkit är den senaste versionen och den är baserad på IFLA LRM.
Anvisningarna i Metadatabyrån följer fortfarande Original Toolkit som bygger på FRBR.
FRBR
FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records) var en av IFLA:s tre separata konceptmodeller. De andra två hette FRAD (Functional Requirements for Authority Data) och FRSAD (Functional Requirements for Subject Authority Data). FRBR, FRAD och FRSAD (FR-modellerna) är nu sammanslagna till en: IFLA LRM (IFLA Library Reference Model).
Strukturen i Original RDA Toolkit bygger på FR-modellernas entiteter: verk, uttryck, manifestation, exemplar, agenter och ämnen samt relationerna mellan dessa entiteter.
Entiteterna verk och uttryck i FRBR-modellen motsvaras i Libris katalogisering av verk. Entiteten manifestation motsvaras i Libris katalogisering av instans.
Entiteterna verk, uttryck, manifestation och exemplar är olika nivåer av bibliografisk information:
- Verket är den mest abstrakta nivån, den intellektuella eller konstnärliga skapelsen.
- Uttrycket är den form verket får varje gång det förverkligas.
- Manifestationen är den fysiska gestaltningen av ett uttyck, det vill säga en särskild utgåva av en titel.
- Exemplaret är den enskilda representationen av en manifestation, det vill säga det fysiska objektet.
Ett verk kan ha flera uttryck, ett uttryck flera manifestationer, och en manifestation flera exemplar. Information som knyts till de högre nivåerna kan ärvas av de underliggande nivåerna.
I Libris är denna modell inte färdigutvecklad. Verk och uttryck är i nuläget inbäddade i instansen och information som hör till dem måste upprepas vid beskrivning av varje ny instans. Från och med Libris version 1.33 bryts verk ut för skönlitteratur på svenska.
IFLA LRM
Strukturen i Official RDA Toolkit bygger på IFLA LRM.
IFLA LRM kom till genom en sammanslagning av FR-modellerna. Syftet med sammanslagningen var att ta fram en enhetlig modell och lösa kvarstående problem som fanns i FR-modellerna.
Verk, uttryck, manifestation och exemplar är dock fortfarande kärnan i modellen och relationerna mellan dem är desamma som i FRBR-modellen.
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-11-25
- Publicerad:
- 2024-11-25