Länkade data (eng. linked data)[1], ofta förkortat LD, är en metod för att publicera och koppla samman informationsmängder med hjälp av identifikatorer (URI:er). Med informationsmängder menas här beskrivningar om entiteter, där entiteter kan vara allt från kontrollerade termer till personer, platser, historiska händelser, textdokument, bilder, filmer, musik, spel med mera.
Varje entitet förses med en URI (en webbadress, en URL) som gör att beskrivningar kan hämtas via HTTP och därmed blir adresserbara. Genom att uttrycka beskrivningarna om entiteterna enligt RDF skapas en enhetlig informationsmodell i vilken man kan använda relationer av olika slag för att förbinda informationsmängder med varandra, gärna mellan olika datakällor.
En entitet kan vara beskriven i flera datakällor. Dessa kan beskrivas på olika nivåer, beroende på hur specifik och rik beskrivningen anses behöva vara i respektive datakälla. Det mest grundläggande i en beskrivning är att det finns en benämning i form av en sträng (namn i klartext). Möjligheten att kunna återanvända dessa beskrivningar är en viktig aspekt av länkade data. Genom att dela med oss av egna data och länka till dem som finns på annat håll minskas onödig dubblering och mer fokus kan läggas på den egna organisationens specifika data och unika mervärden.
KB har flera plattformar för länkade data:
Exempel som visar möjliga kopplingar med URI:er från olika källor mellan person, institution, litterärt verk och ort. Det är lätt att föreställa sig hur ännu fler relationer skulle kunna läggas till och få grafen att växa ut i ett kunskapsnät av kopplade informationsnoder.
[1] Wikidata, https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4nkade_data
Relaterad information
Tillgänglighet
Kontakta oss
Har du frågor om katalogisering och metadata?
Kontakta katalogsupport@kb.se
Har du synpunkter på Metadatabyrån?
Kontakta
metadatabyran@kb.se
KUNGLIGA BIBLIOTEKET