Så här fungerar Metadatabyrån
Metadatabyrån innehåller nationell praxis och anvisningar inom metadata och katalogisering.
I Metadatabyrån hittar du bland annat:
- information om KB:s metadatastandarder
- sidor för samarbetsgrupper
- anvisningar för katalogisering enligt RDA
- riktlinjer och praxis för auktoritetsarbete, klassifikation och ämnesord
- länkar till utbildningsmaterial och tjänster
Nyheter
På startsidan publicerar vi nyheter. Du kan prenumerera på nyhetsflödet.
Att hitta i Metadatabyrån
Det finns flera sätt att hitta informationen i Metadatabyrån.
Menyn
Det går att bläddra sig fram i sidstrukturen via menyn.
Genomgångssidor
När du har valt en av rubrikerna i menyn, till exempel Klassifikation, kommer du till en genomgångssida. Det finns ett antal Hitta snabbt-länkar som är anpassade efter genomgångssidan. Därefter presenteras underliggande sidor i en översiktlig vy.
Undersidor
När du har valt en undersida visas den med en vänstermeny som presenterar den aktuella delen av sidstrukturen.
Hitta på sidan
Till höger har du en innehållsförteckning för sidan med rubriken Hitta på sidan.
Hitta snabbt
Under rubriken Hitta snabbt finns ett antal snabblänkar till ofta använda sidor samt en A-Ö-lista över alla sidor. Hitta snabbt finns överst på startsidan och på varje genomgångssida.
Rubrikstrukturen
Under rubriken Generella anvisningar - RDA hittar du anvisningar som gäller generellt för många materialtyper. Anvisningarna bygger på regelverket RDA, Resource Description and Access.
Under Arbetsflöden hittar du mer specifika anvisningar för materialtyper, som Datorspel, E-tidskrifter och e-serier, Film, Tryckta monografier och så vidare. Från dessa anvisningar hänvisar vi ofta till de generella anvisningarna och även till sidorna om Auktoritetsarbete och agenter, Klassifikation och Ämnesord och genre/form för mer detaljerad information. Du hittar därmed inte all information under Arbetsflöden men du får en ingång och länkar vidare.
Under Arbetsflöden hittar du också sidor om Bestånd, Hantera poster i Libris, Mångspråk och Postimport i Libris. Sidan Adminmetadata i Libris har flyttat till Generella anvisningar - RDA och återfinns under Manifestation (Instans).
Arbetsflöden ger ingångar och hänvisningar till Metadatabyråns olika rubriker, anpassat för respektive materialtyp!Auktoritetsarbete och agenter handlar om namnformer för personer, organisationer och jurisdiktioner.
Under Klassifikation finns information om klassifikationssystemen Dewey, SAB och UDK.
Ämnesord och genre/form innehåller riktlinjer och anvisningar för Svenska ämnesord och Svenska ämnesord genre/form samt länkar till tjänsterna. Du hittar också information om och länk till Tesaurus för grafiskt material (TGM) samt länkar till information om Barnämnesord.
Rubriken Metadata samlar sidor om de standarder som KB arbetar med inom metadata, sidor för samarbetsgrupper beskrivningar av metadataflöden i Libris, till exempel e-pliktflödet, samt länkar till formatspecifikationer och information om länkade data. Här kommer så småningom också leveransspecifikationer för metadata att publiceras. Dessa används av leverantörer som skickar metadata till KB.
Utbildning och stöd riktar sig framförallt till dem som behöver introduktioner, utbildnings- och stödmaterial. Här finns också vår FAQ, sidan 12 vanliga katalogiseringsmisstag samt listan över ofta använda tjänster, under rubriken Verktyg och tjänster.
Terminologi och egenskapernas ordningsföljd
Terminologin på sidorna Generella anvisningar - RDA följer huvudsakligen terminologin i regelverket RDA - Resource Description and Framework. RDA-terminologin kompletteras med faktarutor med motsvarande terminologi i Libris format. Ordningsföljden för egenskaperna är alfabetisk på dessa sidor, t.ex. under Egenskaper som beskriver en manifestation och Egenskaper som beskriver verk och uttryck.
På sidorna om olika materialtyper under rubriken Arbetsflöden ligger terminologin närmare Libris format och katalogiseringsverktyget. Där beskriver vi egenskaperna i samma ordning som i Libris katalogisering.
Sökfunktionen
Överst på alla sidor finns en sökruta. Där kan du söka i Metadatabyrån. Du kan sedan avgränsa och sortera sökresultatet.
Sökordsförslag
När du använder sökfunktionen får du sökordsförslag. Dessa är baserade på sidtitlar. Men du kan söka på alla ord i Metadatabyråns texter, även om du inte får upp sökordsförslag på orden.
Sökning på fraser
För att söka på fraser, använd citationstecken runt frasen. Exempel: "Första svenska upplaga".
Stoppord
Vissa ord är så kallade stoppord. Det betyder att orden sorteras bort i sökningen för att inte få alltför många irrelevanta träffar. Exempel på stoppord är: och, för, utan, inte, i, de, dem. För att få träff på fraser med stoppord, använd citationstecken runt frasen. Exempel: "poster utan bestånd" eller "ändra i NB-poster".
Lista på alla stoppord
- alla, allt, att, av
- blev, bli, blir, blivit
- de, dem, den, denna, deras, dess, dessa, det, detta, dig, din, dina, ditt, du, då, där
- efter, ej, eller, en, er, era, ert, ett
- från, för
- ha, hade, han, har, henne, hennes, hon, honom, hur, här
- i, icke, ingen, inom, inte
- jag, ju
- kan, kunde
- man, med, men, mellan, mig, min, mina, mitt, mot, mycket
- ni, nu, någon, något, några, när
- och, om, oss
- på
- samma, sedan, sig, sin, sina, sitta, själv, skulle, som, så, sådan, sådana, sådant
- till
- under, upp, ut, utan
- vad, var, vara, varför, varit, varje, vars, vart, vem, vi, vid, vilka, vilkas, vilken, vilket, vår, våra, vårt
- åt
- än, är
- över
Sökning i protokoll
1. Som förval är sökningen inställd på sökning utan protokoll. Det innebär att innehållet i protokoll och minnesanteckningar utesluts i sökningen. Med protokoll menas t.ex. minnesanteckningar från arbetsgrupper och protokoll från redaktionen för Svenska ämnesord.
Här nedan ser du ett exempel på "sökning utan protokoll". Vi har sökt på "länkserverposter" men inte fått någon träff.2. Om du vill söka även i protokoll behöver du aktivt välja det genom att klicka på:
Klicka här för att även söka bland protokoll och minnesanteckningar.3. När du har klickat på "Klicka här för att söka bland protokoll" får du träff även på innehållet i protokoll och minnesanteckningar. Här nedan ser du hur det ser ut när vi har klickat på länken "Klicka här för att söka bland protokoll och minnesanteckningar" och gjort om samma sökning på "länkserverposter". Nu har vi fått träff på innehållet i minnesanteckningar från Libris användargrupp där ordet "länkserverposter" förekommer.
Träfflistan
Sortera träfflistan
Du kan sortera träfflistan på Relevans eller Datum.
Avgränsa träfflistan
Du kan avgränsa träfflistan på Senast ändrad och Del av webbplats.
Senast ändrad
Här kan du välja att se sidor som är ändrade enligt olika kriterier:
- Senaste veckan
- Senaste månaden
- Senaste året
- Mer än ett år sedan.
Observera att även små ändringar som ett rättat stavfel gör att sidor visas som ändrade.
Del av webbplats
Du kan avgränsa träfflistan till bara en del av webbplatsen. De valbara rubrikerna visas alfabetiskt.
När du har valt en rubrik blir den markerad:
Ändra avgränsning
För att välja att avgränsa på en annan rubrik - en annan del av webbplatsen - klicka på den valda rubriken så att den avmarkeras och välj en ny rubrik.
Praktiska anvisningar om Libris katalogiseringsverktyg
I många fall finns praktiska instruktioner i anslutning till katalogiseringsanvisningarna i Metadatabyrån. I hjälpsektionen för Libris katalogiseringsverktyg finns allmänna instruktioner om hur Libris katalogiseringsverktyg fungerar. Se också undersidan Att använda verktyget.
Du kan också ta del av utbildningsmodulerna Introduktion till Libris och Katalogisering i Libris. Den senare ger en introduktion till katalogiseringsverktyget och ingår i Grundkurs i Libris katalgosering.
Du hittar utbildningsmaterial i form av instruktionsfilmer, utbildningsmoduler och guider för katalogisering i Libris samlat på sidan Utbildningmaterial.
Exemplen i Metadatabyrån
Exemplen i Metadatabyrån avspeglar aktuell praxis. Motsvarande katalogposter i Libris kan vara gjorda enligt äldre praxis. För uppdaterad information, se alltså hellre Metadatabyrån än gamla exempel i Libris.
Arkiverade tjänster
Metadatabyrån har ersatt de tidigare tjänsterna Katalogisatörens verktygslåda och Anvisningar för katalogisering (RDA). Dessa tjänster finns fortfarande tillgängliga i arkiverade versioner.
Metadatabyråns redaktion
Metadatabyrån har en redaktion på Kungliga biblioteket. Redaktionen ansvarar för att informationen är uppdaterad och korrekt.
Synpunkter, förslag och frågor
Du kan också lämna synpunkter och förslag om en viss sida. Kanske har du förslag på fler exempel eller du kanske saknar en viss anvisning. Använd Tipslådan längst ner på den sida som du vill lämna synpunkter på. Meddelandet går till Metadatabyråns redaktion.
Du kan om du vill ange din e-postadress i Tipslådan och vi hör då av oss till dig angående ditt tips. Det går också bra att skicka in tipset utan att ange e-postadress.
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2023-11-24
- Publicerad:
- 2023-11-24