Ordlista

Här förklarar vi termer och begrepp i Metadatabyrån.

Se också följande specialordlistor:

AACR2

AACR2 (Anglo-American Cataloguing Rules, Second edition) är föregångaren till RDA. Våra tidigare katalogiseringsregler KRS (Katalogiseringsregler för svenska bibliotek) är en översättning och anpassning av AACR2. Äldre poster i Libris och poster som du importerar kan vara beskrivna enligt dessa regler. Det framgår av adminmetadata vilka regler som beskrivningen följer.

Agent

En agent är en typ av entitet. Agenter kan vara personer, organisationer, möten etc. och de kan ha relationer till andra entiteter, bland annat verk och manifestationer (instanser). Till exempel kan en person vara författare till ett verk och en organisation kan vara utgivare av en manifestation (instans).

Läs mer på sidan Introduktion till agenter och auktoritetsarbete.

Attribut

Attribut är värden som du anger i egenskaper för att beskriva en entitet. Det kan t.ex. vara en persons namn eller födelsetid eller ett verks skapare. Värdet kan vara en teckensträng eller en annan entitet som du länkar till. Användare av bibliotekskataloger använder attribut för att söka efter en viss entitet.

Auktoriserad sökingång

En auktoriserad sökingång är en unik, kontrollerad teckensträng som utgörs av ett eller flera element som tillsammans representerar en entitet (till exempel en agent, ett verk eller ett ämne). Auktoriserade sökingångar används för att identifiera entiteter på ett konsekvent sätt, till exempel för att olika bibliografiska beskrivningar kopplade till en och samma entitet ska kunna hållas samman och återfinnas.

Begreppet auktoriserad sökingång kommer från RDA och fanns inte i KRS/AACR2. I stället användes termer som huvuduppslag, sökelement och namn + titel-biuppslag.

I Libris katalogisering gör möjligheten att länka mellan entiteter att begreppet auktoriserad sökingång inte längre är relevant att använda. Det är dock fortfarande väldigt viktigt att verk och agenter alltid beskrivs på exakt samma sätt även när de beskrivs som lokala entiteter. Detta kommer att underlätta framtida länkning och är nödvändigt för att de ska kunna återfinnas i lokala kataloger som använder MARC21.

Beskrivningsnivåer

Beskrivningsnivåer har sitt ursprung i äldre katalogiserings­praxis och talar om vilka uppgifter som ska ingå i beskrivningar på olika nivåer. Beskrivnings­nivåer ska inte förväxlas med katalogiserings­regler.

I KRS finns tre nivåer för bibliografisk beskrivning – 1 (miniminivå), 2 (biblioteksnivå) och 3 (nationalbibliografisk nivå).

I MARC21-formatet anges nivåerna med koder. Förutom miniminivå, biblioteksnivå och nationalbibliografisk nivå finns även koder för att märka t.ex. preliminära poster och förhandsposter.

I RDA finns inga beskrivningsnivåer men vid katalogisering i Libris anger vi dem fortfarande. De behövs i vissa automatiska flöden för att undvika dubbletter och för att poster på vissa nivåer annars kan skrivas över av andra. Målsättningen är dock att gradvis fasa ut beskrivningsnivåerna. Läs mer på sidan Libris metadataflöde - en översikt.

En post på miniminivå bör innehålla alla RDA:s kärnelement (som är relevanta för resursen i fråga och lätt tillgängliga). En post på biblioteksnivå bör innehålla RDA:s kärnelement, samt de av KB angivna obligatoriska elementen.

Bestånd

Se Exemplar.

BIBFRAME

BIBFRAME (Bibliographic Framework) är en datamodell för bibliografisk beskrivning som bygger på principer för länkade data. Den utvecklas av Library of Congress för att på sikt ersätta MARC. Syftet med övergången till länkade data är att göra den bibliografiska informationen mer användbar och synlig. BIBFRAMEs modell är en förenklad version av FRBR (numera IFLA LRM) och består av tre kärnklasser: Verk, Instans och Exemplar samt av de kompletterande klasserna Agent, Händelse och Ämne som relaterar till kärnklasserna.

Compilation och collaboration

Compilation och collaboration är begrepp som tidigare användes i Metadatabyrån som stöd för att avgöra verkets huvuduppslag. Begreppen användes för att förklara hur den auktoriserade sökingången skulle utformas enligt RDA. Nu använder vi istället begreppen "samling innehållande verk av olika skapare" respektive ”verk med flera skapare”.

Med "compilation" menas en samling innehållande verk av olika skapare, till exempel en antologi. Författarna är skapare av sina respektive bidrag men är inte skapare av själva samlingen. En "compilation" får huvuduppslag på samlingsverkets titel.

Med "collaboration" menas ett verk som tillkommit genom ett samarbete mellan olika skapare. En "collaboration" får huvuduppslag på skaparen med huvudsakligt upphovs­ansvar eller den först nämnda skaparen.

Cxz

Cxz är beteckningen på en funktion för ändringsmeddelanden och frågor i Libris katalogisering. Det är inte en förkortning utan bara en unik kombination av bokstäver på tangentbordet. Beteckningen har följt med från tidigare versioner av Libris. Ändrings­meddelanden och frågor mellan Librisbiblioteken kallas ibland Cxz-meddelanden.

Läs mer om Cxz - ändringsmeddelanden och frågor i Libris.

DDK

DDK står för Dewey decimalklassifikation, på engelska DDC - Dewey Decimal Classification. DDK är det mest spridda klassifikationssystemet i världen och det klassifikationssystem som KB och många andra Librisbibliotek använder.

Läs mer om DDK.

Egenskap

Egenskaper är samma sak som element. Egenskaperna används i Libris för att beskriva entiteterna och relationerna mellan dem, till exempel att en manifestation (instans) har en huvudtitel eller att en person är författare till ett verk. I egenskaper anges attribut, se Attribut.

Element

Element är samma sak som egenskaper. Elementen används för att beskriva RDA:s entiteter och relationerna mellan dem, till exempel att en manifestation (instans) har en huvudtitel eller att en person är författare till ett verk.

Entitet

En entitet är något som kan beskrivas, till exempel en person, ett verk, en manifestation (instans) eller en term. I Libris kan entiteter vara antingen länkbara eller lokala. Länkbara entiteter har en URI.

En länkbar entitet är en entitet som har en fristående och identifierbar beskrivning som går att länka till. Entiteten behöver bara beskrivas en gång och kan återanvändas.

En lokal entitet är en entitet som är "inbäddad" i en annan beskrivning. Eftersom den inte är länkbar måste entiteten beskrivas igen varje gång den ska användas.

Exemplar

Varje manifestation kan ha ett eller flera exemplar. Ett enskilt exemplar kan vara kopplat t.ex. till en institution som innehar det eller till en streckkod som identifierar det. I Libris beskrivs exemplar inom Bestånd. Biblioteken anger vilka resurser som finns i deras respektive samlingar genom att lägga bestånd på instanserna.

Läs mer om Bestånd i Libris.

FRBR

FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records) var en av IFLA:s tre separata konceptmodeller. De andra två hette FRAD (Functional Requirements for Authority Data) och FRSAD (Functional Requirements for Subject Authority Data). FRBR, FRAD och FRSAD (FR-modellerna) var abstraktioner av hur vi tänker kring bibliografisk information och var baserade på de krav som bibliografiska data ska uppfylla.

De tre FR-modellerna är nu sammanslagna till en: IFLA LRM (IFLA Library Reference Model).

Föredragen titel

Föredragen titel för verket är den titel som ensam eller i kombination med andra element identifierar ett verk. Det är ett begrepp hämtat från RDA. Läs mer om Föredragen titel för verket.

Genre/form

Genre/formtermer beskriver vad ett verk är och inte vad det handlar om. Verk som kännetecknas av snarlika motiv, teman eller andra innehållsliga faktorer förs till samma genre. Form talar om att verket har en särskild form och/eller ett särskilt syfte. Eftersom det ofta är svårt att skilja form från genre är de sammanförda i Libris format.

Exempel: Guideböcker

Läs mer under Svenska ämnesord genre/form.

Grupptitel

En grupptitel är en konventionell titel som används för att beteckna en samling bestående av verk eller utdrag ur verk i en viss litterär eller musikalisk form av en agent. Librispraxis är att endast ange grupptitel om samlingen saknar pregnant samlingstitel på originalspråk.

Exempel: Noveller

Identifikator

En identifikator är en numerisk eller alfanumerisk sträng eller URL som identifierar något i ett visst sammanhang. I Libris används flera typer av identifikatorer - för instanser (manifestationer), verk, agenter, termer med mera. Några vanliga exempel på typer av identifikatorer är ISBN, ISSN, EAN och URI.

IFLA LRM

IFLA LRM (IFLA Library Reference Model) är sprungen ur FR-modellerna (se FRBR). Det är en konceptuell modell baserad på de krav som bibliografiska data ska uppfylla. Det är ett ramverk som består av:

  • Entiteter (saker som vi beskriver, t.ex. agenter, verk, manifestationer)
  • Attribut (egenskaper som hör till entiteterna, t.ex. namn, titel, upphov, mått, omfång)
  • Relationer mellan entiteterna (t.ex. att en manifestation manifesterar ett verk eller att en agent har skapat ett verk).

Modellen är en abstraktion av hur vi tänker kring bibliografisk information och relationerna mellan entiteterna är definierade för att underlätta att resurser återfinns och för att sammanföra resurser som hör ihop.

Instans

Se Manifestation.

Instans av

Instans av är den egenskap som används i Libris format för att ange relationen mellan en instans och det verk instansen fysiskt gestaltar, vare sig verket är en lokal eller länkbar entitet. Att instans och verk är skilda entiteter blir dock tydligare i katalogiserings­gränssnittet när verket är utbrutet och länkat till instansen.

I exemplen i Metadatabyrån visas verken som lokala entiteter och i dem står det därför "Instans av / Verk" för att understryka att egenskapen Instans av pekar på en annan entitet som är skild från instansen.

KRS

KRS (Katalogiseringsregler för svenska bibliotek), se AACR2.

Kärnelement

RDA innehåller en uppsättning element som kan användas för att beskriva entiteterna och deras relationer, samt riktlinjer för hur de ska anges. I Libris format kallas element för egenskap.

RDA definierar vissa av elementen som kärnelement (core elements). Kärnelementen ska stödja grundläggande användarbehov och bör alltid anges i en beskrivning av en entitet när de är relevanta för resursen i fråga och lätt åtkomliga.

Manifestation

En manifestation är den fysiska gestaltningen av ett uttryck av ett verk, till exempel en viss utgåva. Ett verk kan ha en eller flera manifestationer. Exempelvis kan en roman komma ut i en eller flera utgåvor.

I Libris format kallas manifestation för instans. En manifestation (eller instans) återspeglar information om till exempel utgivning, omfång och upplaga.

MARC21

MARC (Machine-Readable Cataloging) är ett standardiserat format som började utvecklas 1968 av Library of Congress. Det används för att representera information i katalogposter på ett formaterat sätt, i fält och delfält, så att den kan behandlas av datorer. MARC21 är Library of Congress MARC-format men det finns många andra varianter, till exempel UNIMARC (som är det MARC-format som utvecklas under IFLA).

MARC är egentligen inte ett format, utan flera, där beståndsinformation och så kallade auktoritetsposter för verk, agenter och ämnesord, lagras separerat från de så kallade bibliografiska posterna. Auktoritetsposterna används t.ex. för att etablera de namn- och titelformer som ska användas för att identifiera agenter och verk i de bibliografiska posterna. I de bibliografiska posterna beskrivs resurserna, dvs. böckerna, tidskrifterna, filmerna och alla andra typer av objekt som biblioteken har i sina samlingar. De bibliografiska posterna beskriver både intellektuella och fysiska egenskaper.

Medverkan och funktion

Medverkan och funktion är den egenskap som används i Libris format för att ange relationen mellan en agent och ett verk eller en instans.

Verkets skapare anges i Primär medverkan i Verk. Alla andra agenter anges i Medverkan antingen i Verk eller Instans beroende på vilken roll de har i förhållande till resursen. Rollen anges med en relationsbeteckning i Funktion.

Obligatoriska element

Utöver kärnelementen i RDA har KB (Kungliga biblioteket) valt ut ett antal element som är obligatoriska enligt Librispraxis (om de är relevanta för resursen i fråga och lätt tillgängliga).

RDA

RDA (Resource Description & Access) är en internationell katalogiserings­standard som vi använder när vi beskriver resurser i Libris. RDA har ersatt AACR2 (Anglo-American Cataloguing Rules) och innehåller en uppsättning element för beskrivning av entiteter och relationer, samt riktlinjer för hur dessa ska anges. RDA finns samlat i onlineverktyget RDA Toolkit som finns i två versioner, Official Toolkit och Original Toolkit. Official Toolkit är den senaste versionen och är baserad på IFLA LRM. I Libris använder vi fortfarande Original Toolkit som bygger på FR-modellerna, se FRBR. RDA utvecklas och underhålls av RSC (RDA Steering Committee).

Relation

En relation är en koppling mellan två entiteter, t.ex. att en agent är skapare av ett verk. I Libris specificeras agentens relation till verket med en relationsbeteckning (funktion), t.ex. författare eller konstnär. Ett annat exempel på en relation är Instans av, dvs. relationen mellan en manifestation (instans) och det verk den manifesterar.

Resurs

Ordet resurs kan ha olika betydelser i olika sammanhang. I Metadatabyrån menar vi de objekt som ingår i bibliotekens samlingar och som vi beskriver i Libris, till exempel en bok, en karta, en film, en handskrift.

SAB

SAB är beteckningen för Klassifikationssystem för svenska bibliotek. Förkortningen står för Sveriges allmänna biblioteksförening, en av föregångarna till Svensk biblioteksförening. SAB-systemet skapades i Sverige på 1920-talet och används fortfarande av många svenska folkbibliotek. Systemet uppdateras inte längre.

SAB är uppbyggt av bokstavskombinationer, i vissa fall med siffertillägg.

Läs mer om SAB.

Sigel

Sigel är en beteckning för ett bibliotek eller en katalogiserande enhet inom en organisation. Sigel används i Libris till exempel för att visa vilket bibliotek som har skapat eller gjort ändringar i en beskrivning eller har bestånd på en instans.

Exempel: S = Kungliga biblioteket

Uniform titel

Termen uniform titel finns i de äldre katalogiseringsreglerna KRS (Katalogiseringsregler för svenska bibliotek) och motsvarar det som vi idag kallar föredragen titel, se Föredragen titel.

Uttryck

Enligt IFLA LRM och RDA är ett uttryck den intellektuella eller konstnärliga form ett verk får varje gång det förverkligas (text, ljud, bild osv., eller en kombination av dessa). I Libris, som bygger på BIBFRAME, beskrivs verk och uttryck tillsammans och kallas Verk. Det innebär att ett nytt uttryck, till exempel en ny översättning, beskrivs som ett nytt verk i Libris.

Verk

Enligt IFLA LRM och RDA är ett verk en avgränsad intellektuell eller konstnärlig skapelse. I Libris, som bygger på BIBFRAME, beskrivs verk och uttryck tillsammans och kallas Verk. Ett Libris-verk återspeglar den beskrivna resursens konceptuella väsen: författare, språk och vad det handlar om (ämnen).

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-10-07
Publicerad:
2024-09-16