Geografiska ämnesord
Geografiska ämnesord beskriver plats som ämne.
Geografiska ämnesord används för att beskriva namngivna arkeologiska platser, berg, broar, byar, dalar, dammar, floder, fritidsområden, gator, geologiska formationer, grottor, gruvor, hav, havsströmmar, historiska städer, kanaler, kommuner, kvarter, landskap, leder, län, länder, nationalparker, naturvårdsområden, områden och regioner, parker, provinser, reservat, samhällen, sjöar, skogar, slätter, socknar, stadsdelar, stater, städer, sänkor, torg, utdöda städer, vägar, öknar (listan fylls på vid behov).
Geografiska ämnesord i Svenska ämnesord och Libris
Begränsat antal geografiska ämnesord i Libris
Det finns endast ett begränsat antal auktoriserade geografiska ämnesord (geografiska ämnesord som länkbara entiteter) i Libris och dessa utgörs till stor del av ämnesord för enskilda länder. I de flesta fall måste katalogisatören ange de geografiska ämnesorden som lokala entiteter.
Nya geografiska ämnesord
Vi skapar nya auktoriserade geografiska ämnesord endast i de fall det är tveksamt hur den geografiska termen eller strängen ska formuleras. Libriskatalogisatörer kan uppmärksamma redaktionen för Svenska ämnesord på sådana fall via formuläret för nya ämnesordsförslag. Anledningen till att inte fler geografiska platser har ämnesord i Svenska ämnesord är begränsade resurser. Redaktionen för Svenska ämnesord har inte möjlighet att auktorisera termer för alla platser som behöver beskrivas i Libris. I framtiden är det tänkt att katalogisatörer i Libris ska kunna använda externa geografisk data för att beskriva geografiska platser (t.ex. GeoNames eller liknande tjänst).
Val av namnform
I de fall en geografisk plats ska anges som en lokal entitet anges och väljs namnform av katalogisatören. Konsultera i första hand Nationalencyklopedin, Sveriges nationalatlas ortregister, Getty Thesaurus of Geographic Names, GeoNames och Library of Congress ämnesordsregister. Kontakta redaktionen för Svenska ämnesord vid tveksamheter, för hjälp med translitterering och för att fastställa namnform för utländska orter.
Föredra alltid en svensk namnform om det finns en sådan. Om det inte finns en svensk form, använd den lokala namnformen.
För arkeologiska utgrävningsplatser används ortens klassiska namnform om den är känd. Om bara den moderna namnformen är känd används den. Om bosättning på orten har varit obruten från forntiden fram till våra dagar används platsens nuvarande namnform.
Namnbyte
När ett geografiskt namn ändras utan territoriella förändringar används det nya namnet.
I samband med sammanslagning eller uppdelning av geografiskt område
När ett namnbyte genomförs i samband med sammanslagningar eller uppdelningar av ett geografiskt område kan både den nya och den gamla namnformen användas beroende på innehållet i det verk du indexerar. Är det ett verk som behandlar territoriet både före och efter förändringen, föredra den nya namnformen. Om verket enbart behandlar tiden före sammanslagningen eller uppdelningen, använd det gamla namnet.
Exempel 1:
Ämne / Geografiskt ämnesord: Tyskland [används för tiden fram till 1949 och för tiden 1991-]
Exempel 2:
Ämne / Geografiskt ämnesord: Västtyskland [används för tiden 1949-1990]
Exempel 3:
Ämne / Geografiskt ämnesord: Östtyskland [används för tiden 1949-1990]
Exempel 4:
Ämne / Geografiskt ämnesord: Papua
Exempel 5:
Ämne / Geografiskt ämnesord: Nya Guinea
Exempel 6:
Ämne / G6ografiskt ämnesord: Papua-Nya Guinea [används för tiden 1973-]
Formatet i exemplet är förenklat. Alla termer som anges är konstruerade som Svenska ämnesord. För fullständig information om format och hur ämnesord anges som länkade eller lokala entiteter se Format i Libris för ämnesord och genre/formtermer.
Nuvarande landtillhörighet som huvudterm
Vid geografisk indelning används alltid platsers och områdens nuvarande landtillhörighet som huvudterm.
Historiska namn för historiska riken
För historiska riken där det inte finns någon kontinuitet med ett nutida namn eller territorium används det historiska namnet.
Enkla eller sammansatta ämnesord
Geografiska platser kan beskrivas med både enkla och sammansatta geografiska ämnesord. Länder och andra större geografiska områden beskrivs med enkla ämnesord medan mindre områden beskrivs med hjälp av sammansatta ämnesord bestående av geografiskt huvudord med geografiska underindelningar.
Sammansatta geografiska ämnesord
Geografiska underindelningar används för att tillsammans med geografiska huvudord konstruera sammansatta geografiska ämnesord. Geografiska underindelningar får endast användas tillsammans med geografiska ämnesord. Sammansatta geografiska ämnesord används för att beskriva områden eller platser inom ett land eller annat större område. Ett geografiskt huvudord kan kombineras med två eller tre geografiska underindelningar.
Beskrivning av platser utomlands
Sammansatta geografiska ämnesord för platser i andra länder än Sverige kan innehålla två stycken geografiska underindelningar. I en sträng med två underindelningar ska den andra underindelningen alltid beskriva en enhet inom en stad.
Beskrivning av platser i Sverige
Sammansatta geografiska ämnesord för platser i Sverige kan innehålla tre stycken geografiska underindelningar. I en sträng med tre underindelningar ska den tredje underindelningen alltid beskriva platser inom städer eller för orter med likalydande namn inom en större geografisk enhet.
Konstruktion av sammansatta geografiska ämnesord för platser i Sverige:
- Enbart geografiska ämnesordet Sverige (allmänna framställningar om hela Sverige).
- Geografiska ämnesordet Sverige + underindelning för landskap eller annat område, t.ex. län eller stift (för kyrkohistoria) för verk som behandlar ett område mindre än hela Sverige.
- Geografiska ämnesordet Sverige + underindelning för landskap + underindelning för ort. Med orter avses städer, kommuner, socknar, byar etc.
- För verk om städerna Stockholm och Göteborg används alltid konstruktionen Sverige--Stockholm och Sverige--Göteborg. Dessa orter föregås inte av en landskaps- eller länsbeteckning.
Exempel 1:
Ämne / Sammansatt term: Sverige--Småland
Exempel 2:
Ämne / Sammansatt term: Sverige--Småland--Vimmerby
Exempel 3:
Ämne / Sammansatt term: Sverige--Småland--Vimmerby--Storgatan
Exempel 4:
Ämne / Sammansatt term: Sverige--Småland--Djursdala
Exempel 5:
Ämne / Sammansatt term: Sverige--Stockholm--Södermalm
Exempel 6:
Ämne / Sammansatt term: Sverige--Värmland--Arvika--Ås
Formatet i exemplet är förenklat. Alla termer som anges är konstruerade som Svenska ämnesord. För fullständig information om format och hur ämnesord anges som länkade eller lokala entiteter se Format i Libris för ämnesord och genre/formtermer.
Om det finns flera orter med samma namn inom samma landskap läggs även kommunens namn i den geografiska strängen.
Enheter i städer
Särskilda stadsdelar, gator, torg och kvarter beskrivs som geografiska ämnesord. Komplettera gärna även med allmänna ämnesord.
Två eller flera platser
När ett verk behandlar två eller flera geografiska företeelser, gör en ämnesordssträng för varje enskilt begrepp.
Ämnesord för företeelser som i sig är begränsade till ett land behöver normalt inte indexeras med ett geografiskt ämnesord för landet. Observera dock att verk som behandlar dessa företeelser ur ett mer begränsat geografiskt perspektiv alltid indexeras med lämpliga geografiska ämnesord för att uttrycka detta. Den geografiska ämnesordssträngen inleds då med ett huvudord för landet.
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-08-30
- Publicerad:
- 2023-10-05