12 katalogiseringstips
Kommer du ihåg sidan 12 vanliga katalogiseringsmisstag? Detta är uppföljaren - 12 katalogiseringstips. Vi hoppas att tipsen ska vara till hjälp för dig när du katalogiserar i Libris.
- 1
Trix i verktyget
Använder du alla hjälpsamma funktioner i katalogiseringsverktyget - Libris katalogisering? Du kan till exempel:
- Kopiera till urklipp - kopiera en entitet (t.ex. hela Medverkan och funktion eller hela Utgivning) och klistra in den på annan plats i samma post eller i en annan post.
- Duplicera - skapa ytterligare en likadan entitet bredvid den första, till exempel ytterligare en anmärkning.
- Berika från mall - lägg till egenskaper som finns i vald mall men saknas i posten.
- Berika från post - lägg till egenskaper som finns i vald post till en annan där egenskaperna saknas.
- Använda Detaljerad berikning - handplocka egenskaper från en post till en annan.
I hjälptexterna i Libris katalogisering kan du läsa mer om de olika funktionerna i katalogiseringsverktyget.
- 2
Logga in i RDA Toolkit
Om du har anmält ditt biblioteks IP-adress behöver du inte inte fylla i användarnamn och lösenord i inloggningsrutan för att komma åt RDA Toolkit.
Kungliga biblioteket tillhandahåller RDA Toolkit för offentligt finansierade bibliotek via abonnemang. Vid intresse, vänd dig till Libris kundservice. Ange IP-nummer (enskilda nummer eller ett nummerspann) för din organisation.
Logga in i RDA Toolkit
Observera att på grund av ett serverbyte har leverantören av RDA Toolkit gjort en förändring i hur IP-autentiseringen fungerar. Det innebär att du inte, som tidigare, blir automatiskt inloggad via IP-adress.
För att komma åt RDA Toolkit via IP-autentisering, gör så här:
1. Klicka direkt på login-knappen (inringad på bilden). Du kan lämna rutorna för användarnamn och lösenord tomma.
2. Du är inloggad när du ser "Kungliga biblioteket" längst upp till höger.
- 3
Minnesanteckningar från grupper
Har du upptäckt att du kan läsa minnesanteckningar och protokoll från samarbetsgrupper inom metadata och katalogisering? Under Metadata / Samarbetsgrupper hittar du minnesanteckningar från Libris användargrupp, Arbetsgruppen för Dewey, Nätverk för systembibliotekarier med flera grupper.
- 4
Utgivningsland kan saknas i förhandsposter
Har du märkt att utgivningsland saknas ibland i förhandsposter i Libris katalogisering?
Oftast finns uppgifter i Plats och Agent, men utgivningsland finns vanligen inte med i förhandsposter. Kom då ihåg att länka till utgivningsland i Utgivning / Primär utgivning / Land.
- 5
Adminmetadata - lätt att glömma
Kommer du ihåg att lägga till egenskapen Uppgraderad eller importerad av och ditt biblioteks sigel? Använd egenskapen när du uppgraderar beskrivningsnivån i en Librispost.
Kom också ihåg att lägga till information om vilka katalogiseringsregler som har använts om det saknas. När du följer katalogiseringsreglerna RDA ska du länka till "ISBD-interpunktion finns" och till "RDA" under Katalogiseringsregler, i Libris katalogisering.
Så här ska egenskapen Katalogiseringsregler se ut när du följer katalogiseringsreglerna RDA:
Ett tips är också att använda Katalogisatörens anmärkning för sådant som du vill kommunicera till andra Libriskatalogisatörer och som inte ska ligga i en vanlig anmärkning. Ange då också sigel och signatur.
Katalogisatörens anmärkning: NB: Utgiven samtidigt på svenska och engelska. Därför är det ingen översättning från engelska / 2024-05-06, S/perand
- 6
Innehållstyp: stillbild
Det är lätt att glömma att ange Innehållstyp: stillbild. Men du ska alltid ange den innehållstypen för bildverk, bilderböcker, serieromaner, utställningskataloger och liknande. Gör det även om manifestationen inte huvudsakligen innehåller illustrationer. Om du bedömer att illustrationerna är viktiga kan du även ange "stillbild" för andra kategorier, som exempelvis kokböcker.
- 7
DDK-praxis
Att hitta rätt Dewey-klassning kan ibland vara knepigt. Du har väl hittat sidorna för DDK-praxis? Där finns det exempel och färdiga Dewey-klassningar för en rad vanliga ämnen.
- 8
DDK - generella regler
Kan du de generella reglerna för DDK? På sidan Utbildningsmaterial / Klassifikation - DDK hittar du filmer, presentationer och övningar om Dewey-klassifikation. De generella reglerna kan du läsa om i presentationen Generella regler och anvisningar i Dewey decimalklassifikation. Lär dig om regeln om utförligast behandlat, om först av två-regeln och om prioritetsordning med mera.
- 9
Sök efter liknande poster för att hitta rätt ämnesord
Grubblar du över lämpliga ämnesord för en bok som är svår att beskriva? Sök då efter liknande poster i Libris och se vilka termer som används i dessa.
- 10
Använd specifika ämnesord
Var specifik när du lägger in ämnesord. Om verket handlar om just grundskolan, använd ämnesordet Grundskolan, inte den övergripande termen Skolan.
- 11
Verk som ämne
Om du vill ange ett verk som ämne, t.ex. Hemsöborna, lägg till det i en lokal entitet. Tills vidare ska du inte länka till de auktoriserade verk som finns (Ospecificerad, Verk / Uniform titel), även om det är möjligt.
- 12
Ange mer information när du kontaktar oss
När du kontaktar Katalogsupport angående fel i en post, bifoga gärna exempel, t.ex. en länk eller Libris-ID till posten, så att vi kan lätt hitta den. Vi tar gärna emot alla referenser till poster som länkar eller text, inte bild. Men om ärendet däremot gäller problem i katalogiseringsverktyget, bifoga gärna en skärmdump på felmeddelandet du får i gränssnittet.
Tveka inte att kontakta oss. Alla frågor och synpunkter är välkomna!
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2025-04-16
- Publicerad:
- 2025-04-16