Librisguiden - katalogisera tryckt bok på svenska

Librisguiden beskriver steg för steg hur du i Libris redigerar en befintlig katalogpost och hur du skapar en ny katalogpost med de viktigaste uppgifterna.

På den här sidan hittar du allmän information om Libris katalogisering som är bra att känna till inför katalogisering och användbara länkar för mer information.

Ny struktur i Librisguiden

Librisguiden har fått en ny struktur. Anvisningarna är inte längre uppdelade i Berika en katalogpost och Skapa en ny katalogpost, utan är hopslagna. Under varje egenskap finns istället anvisningar både för hur du gör när du redigerar en katalogpost och hur du gör när du skapar en ny katalogpost.

Introduktion till Libris

Allmän information som är bra att känna till inför katalogisering i Libris.

 1. Cxz - ändringsmeddelanden och frågor

  Librisbiblioteken skickar cxz-meddelanden till varandra om vissa typer av ändringar i en katalogpost, som kan påverka till exempel bokens hylluppställning. Det går också att ställa frågor om en viss resurs till bibliotek med bestånd. Cxz-meddelanden skickas från Libris katalogisering.

 2. Svenska skrivregler

  Använd senaste upplagan av Svenska skrivregler om du är osäker på vilka skrivregler som gäller.

 3. Katalogiseringsstandard

  RDA (Resource Description and Acess) är den internationella katalogiseringsstandard som KB använder i Libris katalogisering vid beskrivning av bland annat böcker.
  Lär dig mer här:

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-06-04
Publicerad:
2023-10-30