Digitala reproduktioner

Dessa anvisningar gäller digitala reproduktioner, till exempel en digital reproduktion av en tryckt bok, en arkitekturritning, ett musiktryck eller en handskrift, publicerade online eller på fysisk bärare.

Med digitala reproduktioner menas här resurser som har överförts från analogt till digitalt format. För resurser som ursprungligen har publicerats digitalt eller parallellpublicerats i både digitalt och tryckt format, se:

Skapa digital reproduktion

I Libris katalogisering finns funktionen Skapa digital reproduktion (under Verktyg). Läs mer om funktionen i hjälpsektionen i Libris katalogisering, rubriken Att använda verktyget. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vi rekommenderar följande metod:

 1. Utgå från en befintlig post för förlagan till reproduktionen, till exempel posten för en tryckt bok, en arkitekturritning, ett musiktryck eller en handskrift.
 2. Kontrollera posten och uppgradera den vid behov, till exempel med korrekta länkar till agenter och ämnesord.
 3. Gå till menyn Verktyg och använd funktionen Skapa digital reproduktion.
 4. En ny post för den digitala reproduktionen skapas med förvalda värden.
 5. Komplettera med uppgifter enligt instruktioner under respektive rubrik nedan.

Förändringar i Libris version 1.24

I samband med Libris version 1.24 (2021-12-09) förändras funktionen Digital reproduktion i Libris katalogisering. För en översikt över förändringarna, se versionsinformationen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (återpublicerad med senare datum).

Dessa anvisningar är uppdaterade så att de speglar förändringarna.

Observera att vissa egenskaper skapas automatiskt i marcexporten men visas inte i Libris katalogisering, från och med Libris 1.24. Det gäller egenskaper som beskriver den fysiska förlagan:

 • upphovsuppgift
 • omfång
 • utgivning (Primär utgivning)
 • identifikator (hamnar i 020 #z i marcexporten)

Mallen Digital reproduktion - bok

Det finns också en mall för Digital reproduktion - bok. Om det inte finns en befintlig post att utgå från kan du använda mallen i stället. Mallen är anpassad för digitala reproduktioner av tryckta böcker. För digitala reproduktioner av andra typer av förlagor behöver du justera vissa förvalda värden i mallen.

I övrigt, följ anvisningar under Tryckta monografier eller anvisningar för annan aktuell materialtyp.

E-plikt

En del av de e-resurser som publiceras i Sverige ska levereras som e-plikt. Metadata för dessa e-resurser skapas i Libris med automatiserade rutiner. Se Metadatabyråns sidor om E-plikt.

Flerpostmodellen

I Libris används numera en flerpostmodell för digitala reproduktioner. Det innebär att både förlagan för reproduktionen (originalversionen) och den digitala reproduktionen får egna poster (instansbeskrivningar). Om flera bibliotek digitaliserar exemplar från samma manifestation, bör dessa få egna poster.

Flera bibliotek digitaliserar exemplar av samma instans

Om två eller flera bibliotek digitaliserar olika exemplar av samma isntans, skapa separata poster (instansbeskrivningar) för varje exemplar.

Bestånd

Bestånd för inloggad sigel

I Libris katalogisering skapas bestånd för inloggad sigel, när du skapar beståndspost. En länk till sigeln skapas då automatiskt under egenskapen Innehas av.

Libris format

 • Innehas av

MARC21

 • 852 #b

Innehas av: Kungliga biblioteket - S

URL - Webbadress

För en digital reproduktion, ange webbadressen under Tillhörande media.

Ange här en URL till den beskrivna e-resursen eller till en samlingssida där den presenteras. Välj det mest beständiga länkmålet.

 • För fritt tillgängliga resurser: använd Tillhörande media under Instans för att ange URL till resursen.
 • För avtalsbundna e-resurser och andra e-resurser som bara är lokalt tillgängliga: använd Tillhörande media i beståndsposten för att ange URL till resursen.

Tillhörande media för en avtalsbunden e-resurs - exempel

Anmärkning

Libris format

 • Anmärkning / Anmärkning / Benämning

MARC21

 • 852 #z

Anmärkning / Anmärkning / Benämning: Digitaliserat exemplar

Anmärkningen "Digitaliserat exemplar" används av KB.

Katalogisatörens anmärkning

Libris format

 • Katalogisatörens anmärkning

MARC21

 • 852 #x

Katalogisatörens anmärkning: kbdkart

Anmärkningen "kbdkart" används av KB för statistik.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2024-07-02
Publicerad:
2023-11-29