Verk - Bilder
Under Verk anger du de egenskaper som beskriver innehållet. Dessa egenskaper är gemensamma när det finns flera utgåvor. Begreppet Verk används även för bilder även om dessa oftast är unika och inte förekommer i flera utgåvor.
Om Verk
Under Verk anger du de egenskaper som beskriver innehållet. Dessa egenskaper är gemensamma när det finns flera utgåvor.
I Libris katalogisering anger du egenskaperna för Verk under rubriken Instans av, när verket är lokalt och inte utbrutet. Om du bryter ut och länkar verket, så anger du egenskaperna i beskrivningen av det utbrutna verket.
Verkstyp
För bilder är verkstypen Stillbild.
Medverkan och funktion i verk
Skapare
Sök och kontrollera alltid personnamn och organisationsnamn genom att söka efter agenter. Registrera vid behov nya agenter. Följ anvisningarna i Agenter.
KB-praxis är att räkna fotoateljéer som skapare i de fall uppgift om fotograf saknas, men ateljéns namn finns angiven på fotografiet. Ange i dessa fall fotoateljén i Primär medverkan och funktionen (relationsbeteckningen) fotograf.
Se RDA 6.27.1.5. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Skapare registreras i Primär medverkan.
Lägg till en funktion (relationsbeteckning) som beskriver agentens roll i förhållande till resursen, till exempel konstnär eller fotograf.
Språk
Ange språk om resursen har ett framträdande textinnehåll. Låt annars koden vara "icke-språkligt medium" som faller ut i LIBRIS som ”utan text”.
Ange språket genom att länka till en term. Ange flera språk vid behov.
Genre/form
Genre/formtermer används för att beskriva vad ett verk är och inte vad det handlar om. Termerna kan avse framställningsteknik, t.ex. gravyrer, litografier och daguerreotyper eller produktionsstadier som skisser och provtryck. Andra termer beskriver kategorier som karaktäriseras av liknande handlingar, teman och miljöer. Exempel på det senare är vykort, porträtt, landskapsbilder och historiska planscher.
TGM II är en tesaurus för grafiskt material som används för att beskriva bilder, kartor och efemärt tryck. Använd gärna flera termer för att bredda och fördjupa beskrivningen.
I Libris ska genre/form även beskrivas med MARC21-koder:
Ämnesord
Använd gärna Svenska ämnesord för att beskriva vad bilden föreställer och handlar om. Det kan behövas flera termer för att klargöra både det generella och mer specifika i bilden.
Använd personämnesord när personer är avbildade. KB lägger även till personens yrke som ämnesord vid katalogisering av porträtt. I de fall resursen handlar om en organisation gör du den sökbar som ämnesord.
Ta med geografiska ämnesord när du kan knyta bilden till en geografisk plats.
Innehållstyp
Innehållstyp anger innehållets intellektuella eller konstnärliga form. Det finns en lista med termer att välja mellan i Verk och uttryck, Innehållstyp. För bilder används i regel termen stillbild, men för föremål, t.ex. en skulptur, blir det innehållstyp tredimensionell form.
Sammanfattning av innehåll
I de fall ämnesord, titel m.m. inte räcker för att beskriva resursen på ett tillfredsställande sätt kan du lägga in en kortfattad beskrivning i en anmärkning. Denna kan innehålla information om vad resursen föreställer och i vilket sammanhang den kommit till.
Bestånd
Ange exemplarspecifika uppgifter som signum, proveniens, accessionsnummer och påskrifter i beståndsposten. Uppgift om att bilder är kolorerade registrerar du här när det även finns svartvita exemplar utgivna.
Ange tidigare signum till resurser i KB:s bildsamling i en allmän anmärkning i beståndsposten.
Anmärkning / Anmärkning / Benämning: Tidigare signum: KoB, Pl.AF 125
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-08-16
- Publicerad:
- 2023-09-21