Flerbandsverk - Äldre tryck
Föredragen källa (ISBD 6 och A.4.1)
Föredragen källa är i första hand en gemensam titelsida för hela flerbandsverket. Om det saknas, välj titelsidan för den lägst numrerade delen som föredragen källa. Om delarna inte är numrerade, välj den tidigast utgivna delens titelsida som föredragen källa.
Citering (ISBD 6)
För nyutgivet material har enpost- eller seriemetodik länge förordats för flerbandsverk. Seriemetodik bör inte användas för äldre tryck eftersom uppgifterna i trycket då kastas om.
De två vanligaste metoderna för äldre tryck är därför enpost- eller flerpostmetodik. Om du beskriver ett flerbandsverk enligt enpostmetodik är risken stor att posten blir mycket omfångsrik och oöverskådlig. Det gäller inte minst den detaljerade informationen i Omfång och Innehållsförteckning. Överväg flerpostmetodik, dvs. skapa en post för varje del.
Det finns inget rätt eller fel när du ska välja metod. Om delarnas titelsidor innehåller mycket information föredras flerpostmetodik. Även när delarna skiljer sig mycket åt vad gäller titel- eller impressumuppgifter men det är en bedömningsfråga. Ibland kan det också vara bättre att samla ihop ett spretande flerbandsverk i en post.
När en formatering skulle göra alltför stort våld på syntaxen eller innebära att du behöver ändra ordningsföljden på titel- och upphovsuppgifterna i trycket, bör du ange hela referenstiteln i Huvudtitel såsom den är angiven i trycket. ISBD-interpunktion används inte.
Förkorta inte delbeteckningar eftersom du ska citera uppgifterna i trycket ordagrant. Du ska inte heller arabisera delnumreringar.
Följ citeringsanvisningarna för referenstiteln:
Flerpostmetodik
Flerpostmetodik innebär att du skapar en post för varje del. De beskrivs på samma sätt som enstaka monografier: Anvisningar för monografier (äldre tryck)
Flerpostmetodik passar oftast bäst:
- om deltitlarna och/eller tryckuppgifterna varierar
- om flerbandsverket innehåller många delar och därmed kräver omfattande omfångsredovisningar.
Fullständig formatering
Uppgifterna i referenstiteln kan delas upp om ordningsföljden eller syntaxen inte bryts:
Ofullständig formatering
Uppgifterna i referenstiteln delas inte upp om ordningsföljden eller syntaxen bryts:
Har titel / Titel / Huvudtitel: Abregé chronologique de l 'histoire de France. Par le sr. de Mezeray historiographe de France. Premiere partie, tome II
Enpostmetodik
Enpostmetodik innebär att du redovisar alla delar i en post. Beståndsdelarna i referenstiteln placeras därmed på olika ställen.
Med samlingstitel
Citera de gemensamma uppgifterna i Titel och eventuellt Upphovsuppgift. Redovisa deltitlarna i Har innehållsförteckning.
Utan samlingstitel
Citera den lägst numrerade eller först utgivna delen i Titel och eventuellt Upphovsuppgift. Redovisa övriga deltitlar i Har innehållsförteckning.
Enpostmetodik kan exempelvis användas:
- om delnumreringen är det enda som skiljer deltitlarna åt
- om flerbandsverket saknar pregnanta titlar.
Referenstiteln
Citera i första hand referenstiteln från den lägst numrerade/utgivna delen. Ange övriga titlar i Har innehållsförteckning.
Utgivningsuppgift
Omfång
Gör en fullständig redovisning av delarnas sidantal etc. med ISBD-interpunktion (semikolon) mellan deluppgifterna.
Ange antal volymer och fullständig fysisk beskrivning inom parentes (avvikelse från ISBD 5.1.4.2.1). Ange eventuella opaginerade eller blanka sidor, rättelseblad. etc. i anslutning till respektive del, inte sist som för enstaka monografier. Omfångsuppgiften kan bli mycket svårläslig om du använder enpostmetodik, inte minst eftersom delarna skiljs åt med semikolon utan mellanslag.
Omfång: 9 vol. ([4], 412; [4], 448; 392; 408; [2], 376; [4], 368 (s. 368 opag.); 344; 330; 448 (s. 448 opag.) s., frontespis)
Anmärkningar
Innehållsförteckning
Placera här titel- och upphovsuppgifter som inte framgår av (första) titelsidan men som du bedömer vara viktiga att ta med i beskrivningen, till exempel deltitlar. Ange gärna även opregnanta titlar i Innehållsförteckning, exempelvis "Förra delen" och "Sednare delen". De blir då sökbara som titlar.
Utökad innehållsförteckning
Ange uppgifterna i Utökad innehållsförteckning, dvs. med hjälp av egenskaperna Benämning, Upphovsuppgift och Kommentar.
Bihang etc. i trycket
Om bihanget etc. även givits ut som separatemission citeras titeln utförligt. I annat fall kan ett kortfattat citat räcka, med uteslutningsmarkeringar vid behov.
Bihang etc. med egen titel och annan upphovsman än huvudarbetet, men med kontinuerlig paginering eller arksignering, redovisas endast om de är av större omfång eller betydelse.
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-08-28
- Publicerad:
- 2024-01-24