Seriemedlemskap - Tryckta monografier
Under Instans anger du de egenskaper som beskriver en viss utgåva. Anvisningarna för Instans är uppdelade på flera undersidor. På denna sida hittar du anvisningar om Seriemedlemskap.
I egenskapen Seriemedlemskap anger du:
- Relationen mellan delen och den serie den ingår i (Ingår i serie)
- Serieuppgiften som den är angiven i manifestationen (motsvaras i Libris av Serieuppgift, Numrering inom serie samt ISSN)
Det finns inga egenskaper i formatet för att ange underseries serieuppgift, numrering eller ISSN. Nuvarande praxis är att återge dessa uppgifter tillsammans med relationen till underserien i ett separat Seriemedlemskap.
Ingår i serie
Det är obligatoriskt att ange relationen mellan delen och den serie den ingår i om serien har en huvudpost.
I egenskapen Ingår i serie anger du relationen mellan delen och den serie den ingår i genom att ange seriens föredragna benämning (oftast nyckeltiteln eller seriens föredragna titel). Seriens föredragna benämning hittar du i seriens huvudpost.
- Kontrollera om det finns en huvudpost för serien.
- Kontrollera om serieuppgiften i delen stämmer med seriehuvudposten.
Kontrollera alltid att serieuppgiften stämmer med den föredragna benämningen i seriehuvudposten innan du anger relationen. Mindre variationer i serieuppgiften kan du acceptera. Vid större förändringar ska seriehuvudposten avslutas. För anvisningar om större och mindre variationer i serieuppgiften, se Större och mindre variationer i serieuppgiften.
För utförliga anvisningar om hur du hittar seriens föredragna benämning, se Relation mellan del och serie.
3. Ange seriens föredragna benämning i delen.
Om det finns en seriehuvudpost och serieuppgiften stämmer med den föredragna benämningen i seriehuvudposten, ange seriens föredragna benämning under Ingår i serie.
För utförliga anvisningar om hur du anger relationen mellan del och serie och hur du hittar seriens föredragna benämning, se Relation mellan del och serie.
Bibliotek som önskar hålla samman delar i serier som saknar huvudpost kan konstruera en föredragen benämning för serien, se Del i serie utan huvudpost.
4. Om det inte finns någon seriehuvudpost.
Om det inte finns någon seriehuvudpost behöver du inte ange Ingår i serie. Ange bara Serieuppgift, om det finns en sådan.
Huvudtitel
Ange seriens nyckeltitel (om serien har ISSN) eller föredragna titel i Har titel.
Medverkan och funktion
Om serien har en huvudsaklig skapare, ange agenten i Medverkan och funktion. Det är ganska ovanligt att serier har en huvudsaklig skapare men bibliotek som vill hålla samman delar i t.ex. författarserier ska ange seriens författare här.
För mer information se sidan Skönlitterära verk och författarserier.
ISSN
ISSN är en del av serieuppgiften men i Libris anger du numret i Ingår i serie.
Om ISSN inte återfinns i manifestationen behöver du hämta det från seriens huvudpost.
Librispraxis: Klamra aldrig seriens ISSN.
Om publikationen innehåller ett ISSN som tillhör en annan serie, en avslutad serie, eller ett ISSN som är felaktigt kan du ange det i en anmärkning.
Serieuppgift
- Huvudtitel till serie
- Övrig titelinformation för serie är obligatorisk om den är viktig för seriens identifikation.
- Upphovsuppgift till serie är obligatorisk om den är viktig för seriens identifikation.
Vad räknas som en serieuppgift?
En serieuppgift ska vara tydligt framhävd. Vanligen står serieuppgiften i publikationen du katalogiserar, till exempel på omslag eller titelsida. I vissa fall kan det finnas en särskild sida i en bok med en lista på andra titlar i serien. Serieuppgiften kan där stå omnämnd till exempel som en rubrik.
Om serieuppgiften inte återfinns i en källa som utgör en del av själva manifestationen så kan du hämta den från någon annan tillgänglig källa. Detta betyder dock inte att du kan hämta den från vilken källa som helst och uppgiften måste fortfarande vara en ”riktig” serieuppgift.
Du ska alltså inte hämta serieuppgift från förlagsreklam, baksidestexter och dylika, eftersom den kan variera från del till del. Om olika serieuppgifter anges för olika volymer blir de inte längre till någon hjälp för att hålla ihop serierna.
Andra alternativ för att hålla ihop flera titlar
Om du inte kan ange en serieuppgift men har behov av att uttrycka att olika resurser har en relation till varandra kan du använda dessa alternativ:
- Läsordning: om du vill beskriva att flera titlar ska läsas i en viss ordning kan du lägga in en anmärkning om läsordning. Se Serie/fortsättningsarbete - skönlitteratur.
- Fiktiv gestalt: om du vill beskriva att titlarna handlar om en viss fiktiv gestalt, kan du ange den fiktiva gestalten som ämne. Se Fiktiva och mytiska gestalter som ämnesord.
- Flerbandsverk och författarserier: det finns flera metoder för flerbandsverk och författarserier. Se en översikt på sidan Skönlitterära flerbandsverk/författarserier.
Numrering inom serie
Återge delens numrering som den förekommer i källan, inklusive bokstäver, siffror och tecken.
Underserie
Det är obligatoriskt att ange:
- Serieuppgift för underserie
- Numrering inom underserie
- Underseries ISSN
Det finns inga egenskaper i formatet för att ange underseries serieuppgift, numrering eller ISSN. Nuvarande praxis är att återge dessa uppgifter tillsammans med relationen till underserien i ett separat Seriemedlemskap.
Följ anvisningarna ovan för ISSN, Serieuppgift och Numrering inom serie och läs mer på sidan Serieuppgift:
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-11-12
- Publicerad:
- 2024-06-05