Instans - Ljudböcker
Under Instans anger du de egenskaper som beskriver en viss utgåva, till exempel utgivningsuppgift och bärartyp. I katalogreglerna RDA kallas instans för manifestation.
Adminmetadata
Se Adminmetadata för Instans. Observera: om beskrivningsnivån är Preliminär eller Förhandsinformation, ändra till annan nivå, annars kan ändringar skrivas över.
Föredragen källa
Librispraxis: För ljudböcker är hela manifestationen föredragen källa. Hämta uppgifter utan prioritetsordning från det ställe där de är bäst, till exempel från titelskärmbild, talad information om inspelningen, etiketter, textbilaga och förpackning (kassett, omslag, box).
Instanstyp
Identifikator för manifestationen
Flera typer av identifikatorer kan finnas på ljudböcker på fysisk bärare. I mallen Ljudbok (fysisk bärare) är Utgivningsnummer (ljudinspelning) och ISBN förvalda.
Om en organisation är angiven tillsammans med utgivningsnumret, ange även organisationen (= utgivaren).
Fler än en identifikator
Utgivningsnummer i olika former
Librispraxis: När utgivningsnummer uppträder i olika former på manifestationen, ange minst en av formerna. Om du bedömer att det är viktigt för identifikation eller åtkomst, ange även andra former.
Flera giltiga identifikatorer av samma typ
Det förekommer att manifestationer har flera giltiga identifikatorer av samma typ. Det gäller till exempel manifestationer som ges ut av flera utgivare tillsammans och har ett utgivningsnummer för varje utgivare. Ange i sådana fall båda och lägg till respektive utgivare som bestämning.
Bestämningar
Om manifestationen endast har en identifikator, ange en bestämning om det är viktigt för identifikation.
Identifikator / ISBN / Värde: 9789170366031
Identifikator / ISBN / Särskiljande tillägg: digipack
Utgivningssätt
Utgivningssätt för en ljudbok är vanligtvis Monografisk resurs.
Medietyp
Bärartyp
Titel
Librispraxis: För ljudböcker är hela manifestationen föredragen källa, utan prioritetsordning.
Om du vid katalogiseringstillfället inte har tillgång till hela manifestationen eller om manifestationen innehåller otillräcklig information och du därför antingen hämtar titeln från annan källa eller konstruerar den, bör du göra en anmärkning om titelns källa, se Film / Instans / Anmärkningar - Film / Titelns källa.
Huvudtitel
Exempel 1:
Har titel / Titel / Huvudtitel: Mellan djävulen och havet
Exempel 2:
Har titel / Titel / Huvudtitel: Himmelstrand
Felaktigheter i huvudtiteln
Om titeln konsekvent innehåller felaktigheter i hela manifestationen, återge titeln som den förekommer. Om en korrekt form av titeln är viktig för identifikation och åtkomst, ange den som en varianttitel.
Tänk dock på att eftersom hela manifestationen är föredragen källa, utan prioritetsordning, kan du vanligtvis hitta en korrekt form av titeln och ange den.
Har titel / Titel / Huvudtitel: I skruggan av ett brott
Har titel / Varianttitel / Huvudtitel: I skuggan av ett brott
Har titel / Varianttitel / Typanmärkning: Titeln felstavad, korrekt titel:
Librispraxis: Komplettera manifestationer på originalspråk med en Föredragen titel för verket. Den föredragna titeln är vanligen den rättstavade titeln.
Upphovsuppgift
Librispraxis: För ljudböcker är hela manifestationen föredragen källa, utan prioritetsordning.
Upphovsuppgift: Tom Marcus ; översättning: Svante Skoglund
Felstavat namn i upphovsuppgift
Om ett namn är konsekvent felstavat i upphovsuppgiften i hela manifestationen, återge namnet som det förekommer. Gör en anmärkning om det korrekta namnet, se Instans / Felstavat namn i den föredragna källan.
Tänk dock på att eftersom hela manifestationen är föredragen källa, utan prioritetsordning, kan du vanligtvis hitta en korrekt form av namnet och ange den.
Upplageuppgift
Librispraxis: För ljudböcker är hela manifestationen föredragen källa, utan prioritetsordning.
Upplageuppgift: Första utgåvan
Utgivningsuppgift
Librispraxis: För ljudböcker är hela manifestationen föredragen källa, utan prioritetsordning.
Utgivarnamn
Felstavat utgivarnamn
Om utgivarens namn konsekvent är felstavat i hela manifestationen, återge utgivarnamnet som det förekommer. Gör en anmärkning om det korrekta namnet, se Instans / Anmärkning om utgivningsuppgift.
Tänk dock på att eftersom hela manifestationen är föredragen källa, utan prioritetsordning, kan du vanligtvis hitta en korrekt form av utgivarnamnet och ange den.
Utgivningstid
För ljudinspelningar, ange senaste utgivningstid. Ange även senaste copyrightår även om det är samma som utgivningstiden, se Copyrightår.
Copyrightår
Det är obligatoriskt att ange copyrightår om uppgift om utgivningstid hämtas från copyrightår. Endast copyrightår som hör till den manifestation som katalogiseras ska anges.
Librispraxis: För ljudinspelningar kan du vid behov ange copyrightår eller produktionsår (p-år) även om det är samma år som utgivnings-/distributionstiden. Om flera copyrightår förekommer i manifestationen ange det senaste copyrightåret. Om både copyright- och p-år förekommer i manifestationen, ange p-året såvida inte copyrightåret är ett senare år.
Exempel 1:
Copyright / Copyright / Datum: ©2017
Exempel 2:
Copyright / Copyright / Datum: ℗2017
Omfång och speltid
Omfång
Ange resursens omfång genom att ange antalet och typen av enheter den består av. För typ av enhet, använd en lämplig term från listan över bärartyper. Om bäraren inte finns i listan, tillämpa alternativ a) i RDA 3.4.1.3. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Librispraxis: För ljudböcker på fysisk bärare: Om en vanligt förekommande term för typ av enhet är lätt åtkomlig, tillämpa alternativ b) i RDA 3.4.1.3 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Använd till exempel CD istället för ljudskiva.
Exempel 1. Ljudbok på fysisk bärare (CD eller MP3-CD):
Omfång / Omfång / Benämning: 1 CD
Exempel 2. Strömmad ljudbok:
Omfång / Omfång / Benämning: 1 onlineresurs
Speltid
Librispraxis: Ange speltid (inom parentes) efter omfång när uppgiften är lätt åtkomlig. Ange speltiden i timmar och minuter.
Avrunda speltiden till närmaste hela minut, det vill säga 0-29 sekunder avrundas nedåt, 30-59 sekunder avrundas uppåt. Ordet ”cirka” behöver du inte ange.
Exempel 1. CD:
Omfång / Omfång / Benämning: 11 CD (13 tim., 30 min.)
Exempel 2. Strömmad ljudbok:
Omfång / Omfång / Benämning: 1 onlineresurs (5 tim., 45 min)
Speltid i kodad form
Ange vid behov speltid i kodad form enligt formen TTMMSS. Om sekunder inte är kända ange 00.
Speltid / speltid / Värde: 011200
Mått
Librispraxis: Ange inte mått som är standard för bäraren.
Övriga fysiska detaljer
Övriga fysiska detaljer: stereo
Digital karakteristika
Ange kodningsformat här om det är viktigt för identifikation och urval, se RDA 3.19.3.3 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Exempel 1:
Digital karakteristika / Kodningsformat / Benämning: MP3
Exempel 2:
Digital karakteristika / Kodningsformat / Benämning: CD audio
För att uppgiften om kodningsformat ska vara synlig i Libris webbsök eller i den lokala bibliotekskatalogen, ange den även i en anmärkning.
Medföljande material
Serieuppgift
Librispraxis: För ljudböcker är hela manifestationen föredragen källa, utan prioritetsordning.
Anmärkning
Anmärkning om titel
Titelns källa
Librispraxis: För ljudböcker behöver du vanligtvis inte göra någon anmärkning om titelns källa eftersom hela objektet är godkänd källa.
Undantag: Gör anmärkning om du vid katalogiseringstillfället inte har tillgång till hela manifestationen eller om manifestationen innehåller otillräcklig information och du därför har hämtat titeln från annan källa eller har konstruerat den.
Anmärkning om upphovsuppgift
Felstavat namn i upphovsuppgift
Om ett namn i upphovsuppgiften är konsekvent felstavat i hela manifestationen, återge namnet som det förekommer i källan i avsnittet för upphov. Ange den korrekta stavningen i en förklarande anmärkning, se Anmärkningar om manifestationen / Felstavat namn i den föredragna källan.
Anmärkning om utgivningsuppgift
Felstavat namn i utgivningsuppgift
Om utgivarens namn är konsekvent felstavat i hela manifestationen, återge utgivarnamnet som det förekommer. Gör en anmärkning om det korrekta namnet, se Instans / Felstavad utgivningsuppgift.
Anmärkning om relation
Relationer till ingående verk hör enligt RDA inte till manifestationen utan till verket. Tills vidare rekommenderas dock att du gör anmärkningar om relationer till ingående verk under Instans.
Innehållsförteckning
Filspecifika uppgifter
Filspecifika uppgifter är en egenskap som har utgått i Libris format. Egenskapen har ersatts av Innehållstyp. Använd inte Filspecifika uppgifter!
Tipslåda
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2024-09-02
- Publicerad:
- 2023-09-15